СТАРТОВІ ДАУНИ В’ЯЧЕСЛАВА КИРИЛЕНКА

 

Технологія перетворення музеїв на кунсткамери та кімнати жахів

Хочу пояснити:Стартап – це тільки що створена компанія (можливо навіть не є юридичною особою), яка знаходиться на стадії розвитку і будує свій бізнес на основі нових інноваційних ідей, або на основі технологій, які нещодавно з’явилися. Стартдаун – це стартап, який не вдався(та й не міг), і цей даунз «дітьми сонця» з синдромом Дауна нічого спільного не має.

Частина І

Музей у Пирогові: справжня автентика українського села:

 пиятики, крадіжки, бійки та пожежі.

Ньюсмейкерами на цьому тижні виступили пирогівські керівники, які цілком заслужено претендують на звання найбездарнішого музейного менеджменту сучасності. Легендарний піп Юрій Бойко, якого в недобрий час поставив керувати пирогівським музеєм його кум Вячеслав Кириленко, в черговий раз підтвердив, що в команді Віктора Ющенка крім «рук, які ніколи не крали», були ще «голови, які ніколи не думали» та «совість, яка ніколи не мучила». Відсторонений з посади генерального директора за низку пожеж та суцільні порушення, о. Юрій Бойко не журився та продовжував вживати оковиту у вузькому колі наближених осіб.  Не біда, що вживання деколи випадало на піст – в присутності священика під спеціальні тости та молитви горілка ставала пісною стравою разом з закуссю. А у вільний від трудів праведних час усунутий з посади Бойко чомусь вирішив дати прес-конференцію в «Укрінформі»(https://www.ukrinform.ua/rubric-presshall/2270831-festival-pirogiv-patria-fest-piznavalno-ta-askravo-pro-sucasne-minule-i-majbutne-ukraini.html). Дивно: усунутий керівник був представлений як «генеральний директор» Національного музею. Що поробиш – склероз! Усунутий генеральний директор зворушливо розповів, що «має досвід проведення масових заходів». Щоправда, він забув додати, що кошти з цих заходів не доходять до державної скарбнички. Але то не біда – за законом збереження якщо гроші пропали в одному державному місці, то вони з’являться в другому – приватному.

Святе місце, як ми знаємо, порожнім не буває. Тому на  місце усунутого «гіганта музейної думки» о. Ю. Бойка тимчасово призначили його заступника – не менш «гігантського» Анатолія Науменка. Хай мене простить Бог, але я поділюсь суб’єктивним враженням від споглядання Бойка та його заступників: на думку мені чомусь приходить один і той самий американський фільм: «Тупий і ще тупіший». Улюбленим заняттям пана Науменка є пряме підпорядкування собі прибиральниць(що не дивно, адже він цілих три місяці був начальником ЖЕКу), економія музейної солярки для власної машини та ландшафтний дизайн. Під ландшафтним дизайном в.о. гендиректора розуміє відмивання коштів на косінні трави та заготівлю дров у музейних експозиціях, які потім вивозяться до нього на опалення власної садиби. Таким чином цей «менеджер» значно прорідив заповідні лісові насадження музею та його касу.

Науковий підрозділ музею останнім часом підсилився новим заступником – відставним міліціонером. Попереднього – Ігоря Паньківа – звільнили за те, що проводив на території музею зйомки, збирав гроші та не ділився з керівництвом. А на додаток ще й спалив зі знімальною групою хату з Закарпаття – один з найцінніших експонатів музею. Пам’ятаєте подвір’я з серіалу «Країна У»? Так от, нема вже того подвір’я – хату спалили. Очевидно, помінявши дрібного злодюжку на міліціянта сподівались підсилити наукову частину музею. Міліція і наука – практично одне й теж, правда? Але ж не можна підсилити те, чого нема.  «Віагра» не діє на відсутні органи. Та й діяльність Сергія Павловича Рудяка – заступника директора з науки викликає здивування. Так, на повідомлення про те, що під час святкування Івана Купала якась дитина впала у багаття та обпеклась. Пан Рудяк заявив: Знали, куди йдуть. Це – як на кориді. Дістанеш рога у дупу – стій і мовчи! Після цього у мене з’явилося бажання на вході до закладу поставити табличку «Бикота». Але – наука не стоїть на місці! Наступне відкриття пан Рудяк зробив, отримавши урядове розпорядження про пристосування музею для відвідування людьми з особливими потребами (інвалідів). Ця істота заявила:  Хай Гройсман (Прем’єр-міністр) та ті, хто придумав подібне розпорядження беруть мішки на плечі та й носять інвалідів помежи хати(?!!). Я думаю, табличка може бути лише «Ідіоти».

Але перевершив всіх в.о. гендиректора А. Науменко: ще одним хобі, про яке я забув розповісти, була його боротьба з Незалежною профспілкою музею та її очільницею Тамарою Таранушенко. Коли переслідування, цькування та перешкоджання діяльності разом з дріб’язковими підляночками не дали результату, «ландшафтний дизайнер» витяг двохмісячної давнини історію, в якій підпорядковані йому напряму прибиральниці обливалися лайном та притяг цю «подію» за вуха для винесення догани керівниці відділу – Таранушенко. Догана виявилася нікчемною, до того ж суцільним порушенням законодавства, тож «комбінатори» перейшли до плану В: вкабінет до Тамари Володимирівни з погрозами та матюками увірвався водій директора Іван Кирмач та накинувся на жінку з побоями. На щастя, в приміщенні були випадкові свідки, які злякали нападника. В результаті голова профспілки з численними гематомами, забоями та переломом руки госпіталізована, порушено кримінальне провадження, повідомлено відповідні органи про нещасний випадок на виробництві.

Хто організатор цього дійства одразу стає зрозуміло з «дивної» поведінки керівництва закладу: намагання зам’яти справу, зробити вигляд, що нічого не сталося, домовитись з поліцією та комісією з охорони праці. Директор Юрій Бойко в інтерв’ю ТСН сказав  що ця подія (побиття Тамари Таранушенко) не заслуговує уваги громадськості та не варто приділяти цьому час. За його словами, це особисті взаємини пані Тамари із співробітниками та він сам не має до цього будь-якого стосунку.(https://tsn.ua/ukrayina/u-muzeyi-pirogovi-zhorstoko-pobili-lidera-profspilok-yaka-vikrivala-korupciyu-974842.html). Просто якийсь Парк Юрського періоду з динозаврами!

То хто ж «кришує» цю дивну компанію лузерів? Вся історія їхньої діяльності – суцільна ганьба для Міністерства культури! Пане Кириленко! Будете йти з посади віце-прем’єра, не забудьте позабирати з собою увесь цейдиво-атракціон, яким ви нагородили культуру. А якщо вдасться – пустіть їх на вихід попереду себе!

У другій частині читайте: як математикою побити історію, або Чарівна паличка Сосновської, що хоче перетворити Історичний музей на гарбуз з мишами.

Вадим Логвінов.

MIXADVERT

Be the first to comment

Leave a Reply