Скандал з медичними масками ставить під удар міжнародний імідж України

Офіційний Київ непрофесійно відреагував на заяву прем’єр-міністра Словаччини про готовність України продати велику партію медичних масок

Нагадаю, що кілька днів тому прем’єр-міністр Словаччини Петер Пеллегріні заявив, що уряд країни планував закупити в України 2 мільйони медичних масок на суму 1,2 мільйони євро. Словаччина готова була відправити до України за партією масок літак, але в останній момент знайшовся покупець у Німеччині, який запропонував більшу ціну, і товар було перепродано.

Варто зазначити, що прем’єр-міністр Словаччини не уточнив, з ким саме в Україні він вів переговори щодо купівлі масок – приватною особою, підприємством чи державною установою.

У свою чергу міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у своєму Facebook спростував цю інформацію керівника словацького уряду. За словами дипломата, аналіз митної бази виявив, що така кількість масок з території України не вивозилася. Також, за словами Кулеби, подібна операція начебто готувалася в незаконний спосіб – розрахунок планувався готівкою, що є підозрою на контрабанду.

“Якщо Словаччина планувала це зробити, то планувала це зробити в обхід закону”, — пояснив глава МЗС.

Водночас, керівник Державної митної служби України Максим Нефьодов зазначив, що ця інформація не відповідає дійсності. “Не бачимо подібного в статистиці. В Німеччину поїхало всього 690 тис масок з початку року, маленькими партіями, в основному, різних брендів і типів – від медичних до будівельних і спортивних”,- написав він на своїй сторінці у Facebook.

Разом з тим, під час брифінгу щодо заходів протидії поширенню коронавірусної інфекції Нефьодов повідомив про те, що в Україні найбільш популярним для контрабанди товаром стали медичні маски, обійшовши контрабанду цигарок. Так, 13 березня в аеропорту “Бориспіль” співробітниками поліції вилучили 1,5 тони медичних масок, які намагалися відправити до ОАЕ та Риму.

На  мою думку, очільник МЗС, некоректно відреагував на цю скандальну інформацію, чим поставив під удар міжнародний імідж України.

Згідно з дипломатичним протоколом, МЗС повинен був викликати посла Словаччини і вручити йому ноту протесту у зв’язку з відповідними заявами прем’єр-міністра. Однак цього зроблено не було – Кулеба лише написав про це на сторінці у соцмережі, не більше того.

Ця ситуація поставила під сумнів міжнародний імідж України одразу в трьох аспектах. По-перше, ця ситуація показала вкрай низький рівень договороспроможності нашої країни. По-друге, світ побачив, що попри колосальний дефіцит засобів медичного захисту, українські чиновники готові продавати ті ж самі медичні маски іноземним партнерам. І по-третє – усі ці оборудки здійснюються незаконно, контрабандним шляхом.

Крім того, переконаний, що для доведення чи спростування цієї скандальної інформації, МЗС України повинен дати жорстку і чітку реакцію згідно з міжнародною дипломатичною практикою, а у Верховній Раді має бути створена тимчасова слідча комісія. І якщо в результаті перевірок ця інформація виявиться фейковою, то прем’єр-міністр Словаччини повинен офіційно вибачитися за її оприлюднення.

MIXADVERT