Коронавірус: На сьогоднішній день не існує конкретних ліків

ВООЗ спростовує міфи про 2019-nCoV

Всесвітня організація охорони здоров’я на своєму сайті розмістила пам’ятку, у якій розвінчує найбільш поширені міфи про коронавірус. Наводимо основні тези.

Чи є сушарки для рук ефективними для знищення коронавірусу?

Ні. Сушарки для рук не є ефективними для знищення вірусу 2019-nCoV. Щоб убезпечити себе від зараження новим коронавірусом, необхідно регулярно обробляти руки спиртовмісним антисептиком або мити руки з милом. Вимиті руки слід ретельно висушити паперовими рушниками або сушаркою.

Чи може ультрафіолетова лампа для дезінфекції знищити новий коронавірус?

Ультрафіолетові лампи не слід використовувати для стерилізації рук або інших ділянок шкіри, оскільки ультрафіолетове випромінювання може спричинити подразнення шкіри.

Чи може обробка всього тіла спиртом або хлорвмісними засобами знищити новий коронавірус?

Ні. Розпилення алкоголю чи хлору по всьому тілу не знищить віруси, які вже потрапили у ваш організм. Розпилення таких речовин може бути шкідливим для одягу та слизових оболонок (очей, рота). Спирто і хлорвмісні засоби можуть бути корисними для дезінфекції поверхонь, але їх потрібно використовувати відповідно до рекомендацій.

Чи безпечно отримувати листи або пакунки з Китаю?

Так, безпечно. Люди, які отримують пакунки з Китаю, не ризикують заразитися новим коронавірусом. З попереднього аналізу відомо, що коронавіруси довго не зберігають життєздатність на предметах, таких як листи чи пакунки.

Чи можуть домашні тварини поширювати 2019-nCoV?

На даний момент немає доказів того, що домашні тварини, зокрема собаки чи коти, можуть заражатися новим коронавірусом. Однак завжди варто мити руки з милом після контакту з домашніми тваринами. Це захищає вас від різних поширених бактерій, таких як кишкова паличка та сальмонела, які можуть передаватися між домашніми тваринами та людьми.

Чи вакцини для запобігання пневмонії можуть захистити вас від коронавірусу?

Ні. Вакцини проти пневмонії, такі як вакцина проти пневмококової інфекції та вакцина проти гемофільної інфекції типу B (Hib), не можуть захистити від нового коронавірусу.

Вірус настільки новий і настільки відрізняється від інших, що від нього потрібна спеціальна вакцина. Дослідники намагаються розробити вакцину проти 2019-нCoV, і ВООЗ підтримує їх зусилля.

Хоча ці вакцини не ефективні проти 2019-нCoV, вакцинація проти респіраторних захворювань рекомендується для захисту вашого здоров’я.

Чи може регулярне промивання носа сольовим розчином допомогти запобігти зараженню новим коронавірусом?

Ні. Немає доказів того, що регулярне промивання носа сольовим розчином захищає людей від зараження новим коронавірусом.

За деякими даними, регулярне промивання носа сольовим розчином може допомогти людям швидше одужати від застуди. Однак докази ефективності регулярного промивання носа як засобу профілактики респіраторних інфекцій відсутні.

Чи може вживання в їжу часнику запобігти зараженню коронавірусом?

Часник – це корисна їжа, яка може мати деякі антимікробні властивості. Однак, під час нинішнього спалаху немає доказів того, що вживання часнику захищає людей від коронавірусу.

Чи кунжутна олія блокує потрапляння нового коронавірусу в організм?

Ні. Кунжутна олія не вбиває новий коронавірус. Деякі хімічні дезінфікуючі засоби можуть знищити 2019-нCoV на поверхнях. До них відносяться дезінфікуючі засоби на основі хлорки/хлору, ефірні розчинники, 75% спирт, надоцтова кислота та хлороформ. Однак вони мало впливають або взагалі не впливають на вірус, якщо наносити їх на шкіру або під ніс. Наносити ці хімічні речовини на шкіру може бути небезпечним.

Лише люди похилого віку можуть заразитися на коронавірус, чи молоді люди також у зоні ризику?

Люди будь-якого віку можуть заразитися новим коронавірусом (2019-nCoV). Люди похилого віку та люди із вже існуючими захворюваннями (такими як астма, діабет, хвороби серця) схильні до підвищеного ризику розвитку важких форм коронавірусної інфекції.

ВООЗ радить людям будь-якого віку вживати заходів для захисту від вірусу, наприклад, дотримуючись належної гігієни рук та дихання.

Наскільки ефективними є теплові сканери для виявлення людей, заражених новим коронавірусом?

Теплові сканери ефективні для виявленні людей, у яких є лихоманка (коли температура перевищує звичайну температуру тіла) через зараження коронавірусом. Однак, вони не можуть виявити людей, які заражені, але ще не мають гарячки.

Чи антибіотики ефективні для запобігання та лікування нового коронавірусу?

Ні, антибіотики не діють проти вірусів, лише проти бактерій.

2019-nCoV є вірусом, а отже антибіотики не слід застосовувати як засіб профілактики чи лікування. Однак, якщо ви госпіталізовані через 2019-nCoV, вам можуть призначати антибіотики для лікування можливих супутніх бактеріальних інфекцій.

Чи є якісь конкретні ліки для профілактики чи лікування нового коронавірусу?

На сьогоднішній день не існує конкретних ліків, рекомендованих для профілактики або лікування нового коронавірусу (2019-nCoV).

Однак, інфіковані вірусом повинні отримувати належну підтримку для полегшення та лікування симптомів, а важкохворі повинні мати належну додаткову підтримку. Наразі проводяться дослідження конкретних методів лікування, які мають спочатку пройти клінічні випробування.

MIXADVERT