Лариса Ніцой: ВДРУГЕ Венеційська комісія говорить моїми словами

ЗМІ, не перекручуйте слова Венеційської комісії! Не брешіть, що Венеційська комісія захищає російську мову. Не вигадуйте і не нав’язуйте суспільству свою вузьку рускомірську позицію. Ми знаємо кому ви належите, чиї раби і чию волю виконуєте. Не перекручуйте, як ваші господарі перекручують Конституцію і Хартію.

Тим більше, що ваші потуги підсилити російську мову після вбивства Артема Мірошниченка за українську мову російськомовними виродками – ганебні.

Так, Венеційська комісія зробила зауваження до нашого закону про мову. ВДРУГЕ Венеційська комісія говорить моїми словами.

І не кажіть мені, оце то Ніцой себе вознесла, оце то носа задерла. Я не задираю носа, але Венеційська комісія зараз говорить так, як я говорила рік тому. Мої слова були перші. Сьогодні висновок Венеційської комісії співпадає з моїми словами річної давності.

ПОЯСНЮЮ, що каже Венеційка. ПОЧУЙТЕ!

У двох законах: в Законі про мову і в Законі про освіту є тотожна стаття «Мова освіти».

ЩО КАЗАЛА Я. Як повинно бути. Всі мови меншин і корінних народів треба урівняти в правах. ГОЛОВНА – українська мова. Нею здійснюється ВСЕ НАВЧАННЯ, а мови меншин і корінних народів – вивчаються. Всі мови меншин і корінних народів вивчаються за ОДНАКОВОЮ схемою. Всі мови меншин між собою рівні, тоді нікому не обідно. Тоді немає підстав говорити про чиюсь, окремо взяту дискримінацію. Навіть якщо це російська мова, то ми, українці, демократично дозволяємо у своїй країні вивчати їм їхню мову. Це не наробить шкоди на тлі тотальної української мови у всіх сферах і в освіті. При тотальному домінуванні української мови (десь там вивчається російська – це не страшно).

Так у Польщі. В законі про польську мову всі мови національних меншин та мови етносів, всі іноземні мови – зрівняні в правах. Окрім польської мови. Вона головна і домінує всюди. Так треба було зробити і нам.

ЩО ЗРОБИЛО МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ в УКРАЇНІ. Воно розбило мови на різні групи. Мови меншин ЄС – вчаться за окремою схемою. Мови корінних народів вчаться за окремою схемою. Іноземні мови вчаться за окремою схемою. Російська мова вчиться за окремою схемою. Корейська, японська, китайська – не мови ЄС, взагалі випали зі схеми.

Я, РІК ТОМУ, говорила, що це неправильно.

ЩО НАПИСАЛА ВЕНЕЦІЙСЬКА КОМІСІЯ зараз? Що це неправильно. Неправильний дискримінаційний поділ між мовами меншин.

Наші ЗМІ розганяють зараз хвилю, що Венеційська комісія стала на захист російської мови. НЕ ВИГАДУЙТЕ і не ПЕРЕКРУЧУЙТЕ. Про російську мову Венеційська комісія пише окремо, що розуміє, чому в Україні таке ставлення до російської мови і що домінування української – правильне.

Нам треба було зробити так, як пропонувала я. Всі мови меншин між собою рівні. Всі вивчаються однаково. Якщо ми беремо Латвійську модель, то діти меншин поступово з мови меншини (і російської також) за 9 років переходять повністю на державну мову. Не 60%, не 80%, ПОВНІСТЮ 100% на державну мову в 10 класі. Але поступово. Плавно. За 9 років. Приходять у перший клас з мовою меншин , а в 10 класі – переходять повністю на 100% українською. 10, 11, 12 клас, коледжі, виші – все українською.

При такому підході вивчення мов меншин та корінних народів заохочується, меншини знатимуть свої мови, не розчиняться, але й чітко розумітимуть, яка мова – державна, що саме державна мова – домінанта і якою 100% треба послуговуватися.

Не рекомендує Венеційська комісія підсилити російську. Її турбує отой поділ у вивченні різних мов за різними схемами. Не каже Венеційська комісія, щоб підсилили російську. Не дуріть народ. Тим більше, після вбивства російськомовними українця, волонтера, Артема Мірошниченка за українську мову, я вже мовчу про інші випадки дискримінації українців на мовному грунті – і мови не може бути про якесь там підсилення російської мови в Україні. КРАПКА.

Лариса Ніцой

MIXADVERT