ПРО ЧЕЧЕВИЦЮ І НОБЕЛЯ

ПРО ЧЕЧЕВИЦЮ І НОБЕЛЯ

Кожного року намагаюся бути в курсі хто з Нобелівських лауреатів отримує премію і що саме головне – за що.

Почав вивчати і цього разу. Але від присудження премії в галузі економіки – впав в ступор. Судіть самі.

В 2019 році цієї нагороди удостоїлися відразу троє вчених: Абхіджіт Банерджі, Естер Дюфло і Майкл Кремер. Журі Шведської академії наук відзначило їх експериментальний підхід, який змінив економіки, що розвиваються.

З середини 1990-х років Майкл Кремер і його колеги з Гарварду використовували польові експерименти, щоб “протестувати заходи, які могли б поліпшити шкільну освіту в західній Кенії, де діти ходять в школу голодними і часто не мають доступу до підручників”.

А тепер самий цимес – “починаючи дослідження, Кремер хотів дізнатися, чи покращаться результати учнів, якщо школа забезпечить їх книгами і харчуванням, чи приведуть ці інвестиції до підвищення якості освіти”.

Протягом багатьох років вчені досліджували дві групи дітей – ситих і голодних і о чудо!!!, ситі, одягнені і з підручниками вчилися краще ніж голодні, обірвані і без книг!

Не знаю, може там бюрократи щось переплутали і замість Шнобеля дали Нобеля?)

P.S. Аналогічні результати були і в медицині. Якщо матерям в Індії давати кілограмову упаковку чечевиці, то кількість дітей які отримують прививки виростає на 38!!!% в порівняні з тими, хто чечевицю не отримує!

Володимир Дзьобак

MIXADVERT