Найгірший сценарій підтвердився: В Росії вибyxнyв ядерний реактор

Причиною загибелі п’яти вчених-випробувачів а Архангельській області РФ став вибух малогабаритного ядерного реактора, який є частиною двигуна об’єкта військового призначення. Про це заявили в Російському федеральному ядерному центрі.

Офіційну заяву опубліковано на сайті “Колючий Саров”.

“П’ятеро вчених-випробувачів РФЯЦ загинули, троє – в стані середньої тяжкості”, – сказав керівник центру Костіков.

За його словами, НП сталася не на береговій частині полігону, як про це заявляв Міноборони країни-агресора, а в Білому морі, де понад рік велася підготовка до випробування нової зброї.

“Ці люди неодноразово брали участь в аналогічних подібних роботах і завжди отримували результат.  За попереднім аналізом ми бачили, що вони (загиблі. ред.) боролися за те, щоб взяти ситуацію в руки. Але, на жаль, це не вдалося”, – додав він.

В даний час, сказав Костіков, в області працює державна комісія, яка вивчає деталі події.

Заступник директора РФЯЦ, член-кореспондент РАН Олександр Чернишов підтвердив інформацію про те, що після вибуху в Сєверодвинську, що знаходиться в 30 км від місця трагедії стався стрибок радіації.

У свою чергу науковий керівник РФЯЦ В’ячеслав Соловйов розповів про те, що дослідження велися в інтересах Міноборони в рамках наукової програми Саровського ядерного центру.

В даний час, стверджує Соловйов, не відомі ні причини події, ні масштаби. Вчені намагаються розібратися.

При цьому всі троє не говорять про те, над якою саме зброєю велися роботи. За даними ЗМІ, це могла бути міжконтинентальна ракета необмеженої дальності. Про її появу навіть вже говорив у своєму посланні в минулому році президент РФ Володимир Путін. Ракету назвали “Буревісник”.

У Москву доставили постраждалих під час вибуху під час випробувань в Северодвінську, лікарі та водії швидких в хікостюмах, машини запечатані клейонкою:

Джерело

MIXADVERT