Молоді лідери національно-культурних товариств готуються до співпраці з Європейським Союзом

 

Вже другий рік поспіль в Запорізькій області реалізується ВМГО „Асоціація інтернів Верховної Ради України” проект „Європейська інтеграція України очима молоді” за підтримки Міністерства молоді та спорту. В рамках проекту в м. Запоріжжя вже був проведений семінар “Європейський Союз. Сучасний стан: плюси і мінуси”. Тепер настала черга семінарів-тренінгів. І в кожного є своя родзинка.

 

Другим, не менш цікавим заходом став семінар-тренінг “Європейська  інтеграція України очима молоді”, що відбувся в Оріхові 07-10 вересня. У Запорізькому обласному краєзнавчому музеї пройшла зустріч молодих лідерів національно-культурних товариств. На острові Хортиця учасники семінару-тренінгу відвідали Історико-культурний комплекс „Запорозька січ” та інші цікаві об’єкти заповідника.

 

У заході взяли участь представники вірменської молодіжної організації „Урарту”,громадської організації німецької молоді „Заммельзуріум”, громадської організації „Спілка поляків Запоріжжя „Полонія”, товариства польської культури ім. Св. Іоанна Павла ІІ, грецького товариства „Еллада”, Запорізького обласного товариства болгарської культури, Запорізької міської громадської організації „Лачо Дром”, Запорізького єврейського громадського центру „Мазаль Тов”.

 

Молодим людям розповіли про можливість отримання грантів від європейських донорів для реалізації проектів національно-культурних товариств, про організаційну та консультативну допомогу держави.

 

До заходу залучилися молодь з вишів, громадських організацій інших областей. Під час заходу розглядалися питання „Сучасні виклики Європи – міграція, безробіття, „старіння нації”,  „Роль молоді вєвроінтеграційних процесах”, „Національні меншини та діаспори в Європі та Україні – компаративний аналіз”. У роботі семінару-тренінгу взяли участь фахівці  Запорізького національного університету, Запорізької державної інженерної академії, Національного університету ім. М. Драгоманова. Учасники конференції презентували проект „Інтеркультурне місто”.

 

В Запорізькій області вже є приклади успішної реалізації грантових програм. Зокрема, діє історико-культурний комплекс „Єтносело” у Вільнянському районі – садиба „Дивосвіт” у селі Геленджик. Цей проект втілює благодійний фонд „Мазаль Тов”. В ньому реалізовуються кілька напрямків – знайомство з культурою різних народів, надання робочих місць для мешканців села, волонтерська робота, створення доступних для людей з обмеженими можливостями об’єктів та інші.  В Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці стартували заняття ромської школи. Цей проект реалізує Запорізька громадська організація ромів “Лачо Дром” за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

 

Начальник управління міжнаціональних відносин та релігій Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної держадміністрації Павло Мяло розповів молодим лідерам національно-культурних товариств про перспективи спільної роботи у 2017-18 роках та ознайомив із Указом Президента України №534/2016 „Про пріоритетні заходи щодо сприяння зміцненню національної єдності та консолідації українського суспільства, підтримки ініціатив громадськості у цій сфері”.

 

Молодих людей зацікавили перспективи отримання грантів, співпраці із державними структурами, можливість реалізувати власні проекти та ідеї.

MIXADVERT