У Барселоні пройшла велетенська акція за державну єдність

Щонайменше 350 тисяч людей вийшли на протест проти можливого відокремлення Каталонії від Іспанії.

Демонстрації в Барселоні на підтримку державної єдності пройшли через тиждень після референдуму про незалежність 1 жовтня.

Учасники винесли на акцію іспанські і каталонські прапори та банери з написами “Разом ми сильніші” і “Каталонія – це Іспанія”.

Це найбільша демонстрація за державну єдність Іспанії.

Акцію організували у відповідь на припущення, що наступного тижня каталонські лідери в односторонньому порядку проголосять незалежність від Іспанії.

Прем’єр-міністр Іспанія Маріано Рахой попередив, що не виключає нічого ,”передбаченого законодавством”, аби не допустити відокремлення Каталонії.

Мітинги за іспанську єдність у суботу пройшли в багатьох містах Іспанії.

Згідно з остаточними підрахунками голосів на суперечливому референдумі 1 жовтня, 90% з 2,3 млн учасників голосування підтримали незалежність Каталонії. Активність склала 43%.

Як повідомив кореспондент Російської служби Бі-бі-сі в Барселоні Сергій Горяшко, мітинг за єдність мав початися опівдні, однак багатотисячний натовп почав збиратися за кілька годин до його початку.

Це перша по-справжньому масова акція юніоністів в столиці Каталонії після 1 жовтня, коли відбувся референдум, який розділив регіон і цілу Іспанію.

Організатори з “Каталонського громадянського суспільства” закликали приєднатися прихильників єдності з інших регіонів Іспанії і назвали недільну акцію мітингом “мовчазної більшості”, що виступає проти референдуму.

За словами кореспондента ВВС, ціла Барселона зафарбувалася в червоно-жовті кольори прапорів Іспанії та Каталонії.

Люди розмахували ними, обгорталися в прапори, клеїли на одяг наклейки з прапорами і написами España, деякі розфарбовували обличчя в кольори національного прапора.

Багато хто прийшов на демонстрацію в формі збірної Іспанії з футболу або столичної команди “Реал Мадрид”.

До акції приєдналися і водії – вони схвально гули в клаксони, підтримуючи демонстрантів, і розмахували з вікон іспанськими прапорами. Натовп відповідав схвальним свистом.

Те, що відбувалося в неділю в Барселоні, більше нагадувало велике свято, хоча гасла мітингувальники кидають досить жорсткі.

Одне з найпопулярніших – “А Prisión Puigdemont!”- закликає відправити лідера Каталонії Карлеса Пучдемона за ґрати.-http://www.bbc.com/ukrainian/news-41546510

Найпопулярніші кричалки “Viva España y Viva Cataluña!” (“Хай живе Іспанія, і хай живе Каталонія!”) і “Yo Soy Español, Catalán, Español!” (“Я іспанець, каталонець, іспанець”).

MIXADVERT