Харківські волонтери доставили на фронт 50 унікальних бойових пікапів для ЗСУ

Наближаємо перемогу України – кожен на своєму місці: активісти антикорупційної громадської організації з Харкова купують, ремонтують і відправляють на передову автівки для українських воїнів.

Громадську організацію “Важливі Дії” було створено у Харкові ще 2015 року році, а головною метою її діяльності стала боротьба з корупцією та перевищеннями службових повноважень владою. До складу ГО увійшли підприємці та їх наймані працівники. Тоді ж волонтери з “Важливих Дій” почали допомагати бійцям, які брали участь в антитерористичному спротиві російській агресії, адже війна на той момент вже тривали. Підприємці перераховували кошти всеукраїнській асоціації учасників бойових дій та працевлаштовували ветеранів.

Наразі одним з ключових напрямків діяльності активістів є забезпечення доставлення автомобілів на фронт. Адже “залізних коней” для ЗСУ потрібно багато і їхня наявність суттєво впливає на хід бойових дій.

Саме тому ми вирішили зосередитись на цьому напрямку. Передусім, знайшли італійських партнерів – це компанії та фізичні особи, які мають право брати участь в аукціонах з продажу авто. Наші партнери – небайдужі люди, які хочуть допомогти Україні й тому співпрацюють з нами. Вони викуповують на аукціонах автівки або запчастини, необхідні для їх збірки. Потім наша громадська організація офіційно їх купує у цих компаній та фізичних осіб“, – керівник ГО “Важливі дії” Воскобойніков Вадим.

Аби оптимізувати й пришвидшити процеси, з метою подальшої збірки та ремонту автівок, в Італії, у передмісті Болоньї, у вересні 2022 року українські активісти спільно з європейськими партнерами відкрили приватну станцію технічного обслуговування. На цій СТО з придбаних на аукціонах запчастин італійські майстри збирають такі незамінні для наших військових пікапи. Також тут ремонтують фарбують, повертають життя вже пошкодженим екземплярам.

Після цього волонтери самі доставляють автівки їх замовникам в Україну – безпосередньо на лінію бойових дій, переважно на півдні й сході. Мапа допомоги охоплює Харків, Херсон, Миколаїв, Запоріжжя, Бахмут. Більш за все бойові пікапи стають у нагоді бригадам оперативного призначення, які виконують різноманітні повсякденні військові завдання – це і розвідка, і евакуація цивільних, і вивіз поранених з полю бою, і зачистки звільнених територій, розмінування, перегрупування та переїзди на місця нових дислокацій.

При цьому техніка чітко відповідає запитам ЗСУ.

Ми отримуємо замовлення безпосередньо від бійців, які потім користуються ціми автівками. Тільки вони можуть знати певні технічні параметри, які важливі для їх умов та специфіки військових завдань. І ми збираємо екземпляри відповідно їх замовленням, враховуючи всі потреби та побажання. Тобто, це такий собі особистий підхід, військові отримують тільки те, що вкрай важливо саме для них. Наші хлопці просто в захваті від функціональності та надійності цих автівок – в них дійсно немає аналогів“, – зазначає керівник ГО “Важливі дії” Воскобойніков Вадим.

Справа утім, що автомобілі IVECO VM90 – це щось середнє між вантажівкою та тактичним позашляховиком. Він може використовуватися як тягач для малої артилерії. Можливе використання як командно-штабного та медичного варіанту, а також як бойова одиниця з можливістю установки кулеметного озброєння, протитанкових та протиповітряних засобів.

Вартість кожної моделі – індивідуальна: від 15 до 30 тисяч євро, в залежності від комплектації. На сьогодні активісти завезли до України вже 50 унікальних військових пікапів.

Придбані автомобілі IVECO VM90 вже допомагають рятувати життя бійців на передовій. Наразі ця техніка використовуються для швидкого переміщення по бездоріжжю, транспортування провізії та медикаментів.

Попереду у волонтерів ще дуже багато роботи, адже кількість запитів на автівки від військових частин лише зростає. Тому не зупиняємось, робимо все можливе та прискорюємо перемогу!

MIXADVERT