Каталонія: 90 відсотків проголосували за незалежність

Тепер упродовж 48 годин парламент Каталонії має проголосити незалежність регіону від Іспанії. Мадрид наполягає, що волевиявлення було “інсценуванням”.

Більшість каталонців, які прийшли на референдум, підтримали незалежність Більшість каталонців, які прийшли на референдум, підтримали незалежність

Переважна більшість каталонців, які взяли участь у референдумі щодо незалежності регіону від Іспанії, підтримали пропозицію створення незалежної держави. Як повідомили в уряді Каталонії ввечері в неділю, 1 жовтня, близько 90 відсотків виборців відповіли “так” на запитання: “Чи хочете ви, щоб Каталонія стала незалежною державою з республіканською формою правління?”

DW.COM

Глава уряду Каталонії Карлес Пучдемон заявив, що регіон “отримав право мати незалежну державу”, цитує агентство dpa. Участь у волевиявленні, попри активний спротив поліції та сутички між активістами та правоохоронцями, взяли близько половини каталонців, які мають право голосу, стверджують в уряді регіону. Із 5,3 мільйона осіб, які мали право проголосувати, на виборчі дільниці прийшли 2,26 мільйона. Із них 2,02 мільйона проголосували “так”.

Тепер, згідно із законом, ухваленим парламентом Каталонії перед проведенням референдуму, парламент регіону має упродовж 48 годин проголосити про незалежність від Іспанії.

У неділю прем’єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив, що в Каталонії не було жодного референдуму, натомість йдеться про “інсценування”. Дії поліції, яка частково жорсткими методами намагалася запобігти голосуванню, Рахой назвав “неприємними, але співмірними”. Він також повідомив, що має намір скликати зустріч лідерів усіх політичних партій і обговорити майбутнє держави.

За останніми даними каталонського уряду, понад 840 людей постраждали під час сутичок із поліцією 1 жовтня.

MIXADVERT

Be the first to comment

Leave a Reply