цікавий аспект битви за Зміїний

Про новий і надзвичайно цікавий аспект битви за Зміїний.

Виявляється цей острівець знаходиться поряд з великим – і дуже активно експлуатованим, газовим родовищем на тамтешньому дні Чорного Моря.

Більше того – поряд з островом проходять газогони які, судячи зі всього, поєднують захоплені Росією в Чорному морі після 2014 року, морські газові свердловини … з Ізмаїлом. Тобто з Європою. Виявляється, між Зміїним і Кримом є декілька газовидобувних платформ, “віджатих” Росією вже після 2014-15 року. Видобутий газ качається в Крим і ( можливо) в Ізмаїл. Газу набагато більше, аж здатний спожити Крим.

Припускаю що цю проблему вирішили експортом “зайвого” газу в Туреччину – через раніше запущений російський газопровід по дну Чорного Моря, або ж “контрабандиться” по якихось “підпільно” прокладених підводних газопроводах в Ізмаїл і дальше в Молдову-Європу.

===============================

На фото  нафто-газо-бурові платформи, віджаті Росією ще задовго до 24 лютого 2022 року : – Бурова установка ‘Петро Годованець’ перейменована окупантами в ‘Crimea-2’ на родовищі Штормове; – Морська бурова платформа в західній частині Чорного моря захоплені росіянами і охоронювані російськими військовими кораблями – припущально на родовищі Безіменне. Насправді “віджатих” в України платформ і бурових в Чорному та Азовському морях значно більше. І на всіх них вже стоять і пункти спостереження , і РЛС і російське ППО. І живуть російські військові. Це й пояснює відчайдушні намагання росіян утримати контроль над Зміїним – тому що це ключова стратегічна позиція для збереження контролю над захопленим ними нафтогазовим архіпелагом українського Чорного Моря. І отримання грошей від контрабанди змародереного газу через підводні газопроводи що йдуть дном моря по акваторії Зміїного..

========================

На третьому фото – так зване “транспортно-допоміжне” судне російського ЧФ “Всеволод Бобров”. Так зване тому, що насправді це спеціалізоване судно для побудови та обслуговування нафтогазових бурових платформ … і підводних газо-нафтопроводів. Звісно воно цілком спроможне підняти з дна моря навіть потоплений крейсер “Москва”, але кому ж він потрібен без газу і нафти? Навіть якщо на ньому зараз там спочиває командуючий ЧФ адмірал і решта командування, яке досі не появлятися на людях – з 14 квітня, тобто з дня потоплення крейсера Москва? Бо кому вони н*х потрібні без газу і нафти?

З огляду країни-бензоколонки, роль роль флагману її ВМФ краще би виконувало судно, яке здатне монтувати бурові платформи і укладати підводні газо- і нафтопроводи.

Володимир Мартинюк

MIXADVERT