Великий Барʼєрний риф перебуває у небезпеці

Міжнародна організація ЮНЕСКО вважає, що Великий Барʼєрний риф, який розташований біля Австралії, треба внести у список обʼєктів всесвітньої спадщини, які перебувають у небезпеці. Про це повідомляє BBC.

У проєкті рішення Комітету всесвітньої спадщини зазначено, що довгострокові перспективи екосистем Великого Барʼєрного рифа погіршилися — від «поганих» до «дуже поганих», а процес їхньої деградації був швидшим і більш масштабним, ніж очікувалося.

Учені вважають, що підвищення температури моря внаслідок глобального потепління є основною причиною серйозного пошкодження рифа. За останні пʼять років на рифі зафіксували кілька випадків «знебарвлення». У звіті ЮНЕСКО зазначено, що попри зусилля уряду Австралії ключових цілей щодо поліпшення якості води на рифі досягти не вдалося.

Культурний орган ООН закликає Австралію вжити «прискорених заходів» з боротьби з глобальним потеплінням, але уряд країни заявив, що буде «рішуче виступити проти» цієї рекомендації, адже її ухвалили начебто на основі застарілих даних.

Якщо Великий Барʼєрний риф все ж внесуть до списку, то це буде перший випадок, коли природний обʼєкт всесвітньої спадщини опинився у переліку тих, що знаходяться під загрозою, головним чином через вплив зміни клімату. Цей статус може допомогти в усуненні загроз, але також вплинути на туризм і тисячі робочих місць в Австралії. Рішення можуть ухвалити на сесії ЮНЕСКО 16—31 липня.

Довідково. Великий Бар’єрний риф це найбільше у світі скупчення коралових рифів, де зафіксовано 400 видів коралів, 1,5 тисячі видів риб і 4 тисячі видів молюсків.

MIXADVERT