Влада, «хвора на коронавірус»: якими будуть наслідки?

Як пише Радіо Свобода, на думку експертів та представників опозиції, посадовці, перебуваючи на лікарняному, спробують зняти з себе відповідальність за низку питань:

  • Неготовність української медицини до піку пандемії.
  • Неадекватна інформаційна політика щодо дій влади в контексті боротьби з коронавірусом.
  • Рекордний дефіцит бюджету, джерела покриття якого наразі невідомі.
  • Нецільове використання коштів із Фонду боротьби з пандемією.
  • Карантин вихідного дня, який завдає шкоди малому бізнесу, проте його ефект у боротьбі з коронавірусом – дуже сумнівний.
  • Законопроєкт про загальноукраїнський референдум, який парламент може ухвалити на наступному тижні – без участі спікера та першого віцеспікера.
  • Невизначеність щодо подальшої співпраці України з МВФ та іншими західними донорами.

Дехто із посадовців, які повідомили, що хворі на коронавірус, імовірно, використовують свій діагноз для уникнення політичної відповідальності, таке припущення зробив колишній керівник патронатної служби екс-очільниці МОЗ Уляни Супрун Станіслав Грещишин.

«У суботу перед початком пленарного тижня, на якому начебто мали звільнити Максима Степанова, той повідомляє всім, що має позитивний тест на ковід. (…) Виглядає, що чим ближче дефолт і повний… з ковідом, тим більше перших осіб і топ-посадовців хворіє… Який підступний вірус!» – говорить з сарказмом колишній працівник МОЗ.

Політтехнолог Олексій Голобуцький, зі свого боку, вважає малоймовірним, що високопосадовці, які синхронно захворіли на коронавірус, симулюють хворобу.

Водночас він упевнений, що низка «топ-пацієнтів» використають виявлений у них COVID-19 з політичною метою.

«Президенту, керівництву парламенту і урядовцям потрібна передишка. Прогнози – жахливі: за два тижні Україна може отримати по 20 тисяч хворих на добу. З дефіцитом бюджету незрозуміло що робити, як і з ситуацією в КСУ. Так само у владі не розуміють, як діяти щодо Донбасу. Імовірно, у цьому питанні чекатимуть аж до інавгурації нового президента США. І другий момент: коли людина хвора, до неї значно менші вимоги. Зрозуміло, що для прем’єра Дениса Шмигаля це кінець. І зараз вони (високопосадовці) всі самоусуваються, щоб увесь негатив, усю роботу, яка була провалена – повісити на Шмигаля. І через його відставку вирішити таке піар-питання: «Був такий прем’єр, він не впорався і пішов. Можливо, новий буде кращим», – пояснює політтехнолог.

На його думку, кандидатура наступного глави уряду наразі не визначена і залежатиме від того, група впливу якого із олігархів виявиться більш потужною. Або ж можуть піти шляхом «уряду національного порятунку», включивши туди найбільш перспективних управлінців, яких запропонують кілька парламентських фракцій та груп.

«Варіанти наступного складу уряду – непрогнозовані, бо при владі непрофесіонали, і вони не мислять логічно», – підсумовує Олексій Голобуцький.

Директор Інституту світової політики Євген Магда визнає, що COVID-19 в Україні став масовим, відтак і представники влади цілком могли захворіти одночасно. При цьому він вважає, що коронавірус, діагностований напередодні у президента України і голови його офісу, у спікера, віцеспікера та міністрів «є і епідеміологічною, і політичною проблемою».
 «Ми не можемо поставити під сумнів факти захворювання просто тому, що нам так захотілося. Я вважаю, що всі ці люди – дорослі та достатньо серйозні, щоб розуміти, наскільки негативними будуть наслідки, якщо це виявиться брехнею. Але сам факт такого захворювання свідчить: українські високопосадовці говорять про величезні штрафи, про локдаун вихідного дня, але самі не дотримуються всіх цих вимог! – робить висновок експерт. – І ми тепер бачимо, як жарт про те, що Єрмак і Зеленський невідривні один від одного, втілився у те, що вони навіть позитивні результати тесту отримали в один день. І це серйозна проблема: і епідеміологічна, і політична. Я не маю чіткого розуміння, як працюватиме влада в цій ситуації».

На думку Євгена Магди, в ситуації, коли майже вся владна верхівка пішла на лікарняний, деякі дії та заяви високопосадовців виглядають неоднозначно та можуть призвести до подальшого падіння рейтингів президента і партії влади.

«Бадьорі заяви Руслана Стефанчука (з самоізоляції) про те, що парламент голосуватиме за законопроєкт про референдум, також підштовхує до різних версій та інсинуацій. Плюс бачимо дисонанс: були обіцянки про те, що в нас не буде віп-палат, а потім з’ясовується, що вони таки є. Інформаційна політика Банкової просто не витримує жодної критики», – наголошує політолог.

І закликає українців покладатися лише на себе: «Українці мають зрозуміти: держава не має намірів піклуватися про них. Не має для цього можливості та ресурсів. Сподіватися, що ці спроможності несподівано виникнуть – не випадає. Ми вже стали свідками того, що мільярди з «ковід-фонду» були закатані в асфальт у прямому сенсі слова. І це погана тенденція ще й ось чому: наближаються новорічні свята, а в українців немає відчуття дива».

Як наслідок, у грудні рейтинг української влади впаде на ще одну сходинку; особливо через те, що глава держави з легким перебігом хвороби отримує віп-лікування на тлі зростання кількості хворих на коронавірус і безпомічності влади.

Якими будуть наслідки колективного COVID-19 в посадовців?

  • Поглиблення кризи у медицині, в економіці, у внутрішній та в безпековій політиці.
  • Подальше падіння суспільної довіри до влади.
  • Втрата суспільної довіри до протиепідемічних дій і рекомендацій влади.
  • Зростання опозиційних настроїв та невиконання карантинних приписів у низці регіонів.
  • Посилення проросійського політичного впливу.
  • Спроба ухвалити контроверсійні рішення, такі як законопроєкт про референдум.
  • Зняття відповідальності за поточні проблеми з тих, хто захворів, «призначення винних» та можлива відставка уряду.
  • Формування нового уряду або за квотами фінансово-промислових груп, або за принципом «уряду національного порятунку», до якого увійдуть представники кількох фракцій.

MIXADVERT