РФ грубо порушує умови перемир’я: в 2 км від лінії зіткнення зафіксовані міномети

РФ грубо порушує умови перемир’я: в 2 км від лінії зіткнення зафіксовані міномети

Волонтери міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm із власних джерел отримали чергове візуальне підтвердження грубого порушення Мінських домовленостей з боку російських окупаційних сил на Донбасі. Це знімок із закритої частини звіту СММ ОБСЄ, на якому вказано, що 2 міномети 2Б14 «Піднос» 82 мм знаходяться лише в 2 км від лінії зіткнення поблизу населеного пункту Веселогорівка Луганської області. Нагадаємо, що відповідно до Доповнення до Комплексу заходів з виконання Мінських домовленостей від 12 лютого 2015 року такі типи озброєння мають бути відведені на відстань понад 15 км від лінії зіткнення.

11111111.png (291 KB)

Цікаво також, що у текстовій частині звіту СММ ОБСЄ №228/2020 від 24 вересня 2020 року інформація про фіксацію 21 вересня двох 82 мм мінометів була дещо спотворена, а саме було вказано інший населений пункт – Надарівка, який знаходиться на декілька кілометрів далі від лінії зіткнення, при цьому було вказано, що зафіксовано 1 міномет 2Б14 «Піднос» і 1 міномет 2Б9 «Волошка» 82 мм. Максимальна дальність міномета 2Б14 «Піднос» становить 3,1 – 3,9 км (в залежності від типу мін), скорострільність 24 постріли без виправлення навідки, або 15 – з виправленням навідки. А міномет 2Б9 «Волошка» має 100-120 пострілів за хвилину і максимальну дальність 4270 метрів.

Можливо, інформація у текстовому звіті була уточнена, або цілеспрямовано викривлена, щоб не вказувати у відкритій частині звіту на грубе порушення з боку російських окупаційних сил, яке було очевидне з наявних знімків з БПЛА. До того ж, вказівка у текстовій частині відкритого звіту на населений пункт, який знаходиться трохи далі від лінії зіткнення могло ввести в оману, щодо небезпеки, яку становлять вказані типи озброєння, що розташовані всього в 2 км від лінії зіткнення, тобто можуть бути застосовані (або застосовуються) для обстрілів українських позицій.

22222221.jpg (97 KB)

Кому вигідні викривлення у публічній частині звітів ОБСЄ?

Нагадуємо, що міжнародна волонтерська спільнота InformNapalm неодноразово підіймала в публічному просторі питання щодо громадян Російської Федерації, які перебувають у складі спостерігачів СММ ОБСЄ. Росія фактично є стороною конфлікту: продовжує агресію проти України на Донбасі, а також окупацію українського Криму, але при цьому у складі СММ ОБСЄ постійно стабільно перебувають десятки росіян, або їх союзників і немає жодного українця. Станом на вересень 2020 у складі спостерігачів ОБСЄ на Донбасі перебуває 39 громадян Російської Федерації та 5 громадян Білорусі. Громадяни РФ у складі СММ ОБСЄ також неодноразово потрапляли у скандали із виявленням їх співпраці зі збройними формуваннями гібридної російської армії на Донбасі.

Волонтери InformNapalm підчас консультативних зустрічей представників неурядових організацій із Радою національної безпеки і оборони України також публічно зверталися до секретаря РНБО Олексія Данілова щодо нейобхідності піднімати на міжнародному рівні питання виключення громадян РФ зі складу спостерігачів СММ ОБСЄ на Донбасі, як представників країни агресора і фактичних агентів впливу у складі місії. Проте ці звернення не знайшли підтримки, посилаючись на те, що Росія платить внески у ОБСЄ, а також може блокувати роботу СММ в Україні, бо в ОБСЄ всі рішення ухвалюються консенсусом – одноголосно. Це створює певні абсурдні умови, коли агресор фактично контролює та впливає на міжнародні інституції, що обумовлює як половинчасті рішення, так і пом’якшену термінологію, в якій РФ прямо не називають стороною конфлікту. Можливо, враховуючи цей сумний досвід, і ОБСЄ і ООН мають переглянути механізми прийняття рішень, щоб юридичні колізії не ставали інструментом впливу країни агресора.

Источник: informnapalm.org

MIXADVERT