У Кропивницькому помер Президент всесвітньої та національної федерацій традиційного карате-до Володимир Савченко

На 65 році життя у Кропивницькому помер Президент Всесвітньої та національної федерацій традиційного карате-до Володимир Савченко.

Про це повідомив у Facebook інструктор федерації Вадим Корельський.

Володимир Васильович був володарем шостого дану, Заслуженим працівником фізичної культури і спорту України.

Про причини смерті не повідомляється.

2019 12 03 Savchenko

ДОВІДКА:

У спорт прийшов у 14 років, захопившись заняттями САМБО в Кіровоградському спортивному товаристві «Динамо», першим тренером став Учитель Володимир Гриценко.

Під час навчання в Одеському медичному університеті продовжив заняття боротьбою в обласному товаристві «Спартак» (Учитель Анатолій Матюшенко), увійшов до складу молодіжної збірної області по Дзюдо.

У цей же час почав вивчення японської Будо-культури під керівництвом піонера Серіндзі Кемпо в СРСР Юрія Метешкіна.

У 1974 році разом з Олександром Грішняковим створює групу з вивчення Карате, куди в якості тренерів запрошує студентів Одеського політехнічного інституту Еміля Васкеса і Фредді Надаля з Домініканської Республіки. Саме в цій групі В. Савченко вперше знайомиться з технікою нунчаки і Саї.

З 1978 року працює дитячим ортопедом-травматологом в Кіровоградській обласній лікарні, але не кидає занять спортом, а об’єднує навколо себе ентузіастів з вивчення японського Карате і створює першу в Кіровограді секцію. Привертає до тренерської роботи студента Кіровоградського інституту сільськогосподарського машинобудування Алі з Афганістану.

У 1987 році починає військову службу в госпіталі Південної групи військ в м Будапешті, (Угорщина). З перших днів служби вступає до будапештського спортивний клуб BVSC, де починає професійно вивчати Карате школи Шотокан під керівництвом Учителя Каро Бержея і японського інструктора JKA Тошіхіро Морі. Після трьох років щоденних тренувань починає виступати за спортивний клуб ВVSC в розділі Ката. Проходить стажування на семінарах-практикумах, що проводяться японськими інструкторами JKA на території Угорщини. У 1990 році здає тести на 1-й Дан Карате школи Шотокан комісії JKA, очолюваної Сенсеєм Сатоши Міязакі. Став першим українським атлетом, який пройшов повний цикл навчання Карате JKA з 9 Кю по 1-й Дан.

У грудні 1990 року, після повернення в Кіровоград, створює першу в Україні школу Традиційного Карате і починає будівництво японського Додзьо, як центру вивчення японської Будо-культури.

У 1992 році займає перше місце на Всестильовому чемпіонаті України з Карате в розділі Ката і починає об’єднувати навколо кіровоградської школи Карате всіх бажаючих вивчати японську школу Шотокан (JKA), а в 1993 році створює Федерацію Традиційного Карате-До України (ФТКУ). Друзі з Сербії допомагають зв’язатися і налагодити листування з головою Міжнародної Федерації Традиційного Карате (ITKF) Сенсеєм Хідетакою Нішіямою.

1994 рік став знаковим для українських атлетів Традиційного Карате. Збірна ФТКУ отримала запрошення Європейської Федерації Традиційного Карате взяти участь в Чемпіонаті Європи з Традиційного Карате (м. Пасау, Німеччина).

Як президент ФТКУ, Володимир Савченко представляє Україну на Евроконгресі ETKF і отримує запрошення від Сенсея Хідетаки Нішіями пройти стажування на міжнародному семінарі інструкторів ITKF в м. Сан Дієго (Каліфорнія, США). Влітку 1994 року в складі делегації Федерації Традиційного Карате Польщі, завдяки особистій допомозі Володимира Квічінського, голови ФТКП, вилітає до США і бере участь в інструкторському семінарі ITKF, ставши першим представником Традиційного Карате з екс-СРСР.

З 1995 року починає навчання в Сенсея Хідетаки Нішіями в Хомбу Додзьо ITKF в Лос-Анджелосі (США).

Навесні 1996 року Сенсей Хідетака Нішіяма на запрошення ФТКУ проводить в Україні перший на пострадянському просторі міжнародний семінар-практикум з Традиційного Карате.

У 1996 році збірна ФТКУ бере участь в Чемпіонаті світу з Традиційного Карате в Сан Пауло (Бразилія), де Володимир Савченко представляє Україну на Всесвітній асамблеї ITKF. Україна стає повноправним членом ITKF і ETKF.

Навесні 1996 року після проведення Міжнародного семінару-практикуму по Традиційному Карате в м.Кіровограді, за підтримки та безпосередньої участі першого заступника голови Держкомспорту України Анатолія Домашенка, організовує візит Сенсея Хідетаки Нішіями в апарат Президента України, Національний олімпійський комітет України. ФТКУ стала першою спортивною федерацією, що представила програму розвитку на вищому державному рівні.

У 1998 році, після проходження Міжнародного семінару інструкторів ITKF в Сан Дієго, здає тести на 4-й Дан комісії ITKF, очолюваної Сенсеєм Хідетакою Нішіямою.

Міжнародним визнанням діяльності Федерації Традиційного Карате-До України стало отримання ліцензії на проведення 21 Чемпіонату Європи з Традиційного Карате, який відбувся в Києві.

У 2005 році, пройшовши семінар інструкторів в Сан Дієго, здає тести Учителю на 5-й Дан, в Хомбу Додзьо ITKF в Лос-Анджелесі. У лютому 2006 року запрошується в Парламент Японії (м. Токіо) для вручення Диплома ITKF. Вручення проводить глава Комітету з міжнародних відносин Парламенту Японії, паном Йошіакі Харада.

Робить постійними в Україні міжнародні семінари-практикуми з Традиційного Карате. Сенсей Хіроші Шираї неодноразово приймає запрошення ФТКУ провести атестаційні семінари-практикуми для українських атлетів в Хомбу Додзьо Федерації в місті Кіровограді, а згодом Кропивницькому.

Сенсей Володимир Квічінський (Польща) і Сенсей Аві Роках (США) надають постійну методичну допомогу Федерації, проводячи семінари в Хомбу Додзьо.

Окремим напрямком роботи федерації є створення і випуск навчально-методичних посібників для інструкторів федерації.

Створив єдиний в Україні Центр Традиційного Карате, який є головною базою підготовки збірної України з Традиційного Карате.

У 2015 році отримав державну нагороду «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України»

У 2019 році його було обрано Президентом Всесвітньої федерації традиційного карате-до.

MIXADVERT