Захистимо нацгвардійця Віталія Марківа в Італії!

В Італії триває дивний суд над добровольцем Національної гвардії України Віталієм Марківим. Патріота звинувачують у злочинах, до яких він не причетний!

Україна повинна захистити свого Захисника!

-Як і планувалося, сьогодні заслуховували свідків обвинувачення, а саме 4 карабінерів, які в різний спосіб брали участь в слідчих діях: полковник, що координував слідчі дії, судовий експерт комп’ютерних систем, експерт з опрацювання та відновлення фото та відео матеріалів та спеціаліст з прослуховування та розшифровки телефонних розмов. – повідомив громадський активіст Олесь Городецький із Риму.

Вони розповіли, зокрема, про наступне: як відбувалася ідентифікація Віталія та виявлення наявності у нього італійського громадянства, а отже встановлення італійської юрисдикції, визначення номерів телефонів Віталія та членів його сім’ї, їх прослуховування, встановлення дати і часу його приїзду в Італію, дослідження фото та відео матеріалів з електронних носіїв Марківа та Роккеллі, вивчення сторінок у соцмережах. Під час засідання були продемонстровані фото з таблету та телефону Віталія з Карачуна та інших місць військових дій за різний період починаючи з червня 2014 року, відео телепроекту «Якби не війна» за участю Віталія.
Також, один з свідків повідомив, що загальнодоступним в інтернеті способом обчислив відстань від телевежі до місця, координати якого повідомив французький журналіст Рогелон, яка згідно них склала 1,7 км.
Запитання захисту були нечисельними і лаконічними: чи був проведений огляд місцевості, яким чином свідки оцінювали ситуацію на Донбасі, за якими критеріями, коли в часі були зроблені ті чи інші фото.
Але головним запитанням адвоката Делла Валлє було: який стосунок мають представленні матеріали мають до вбивства Андреа Роккеллі і до справи Марківа? Він зазначив, що він радий бачити телепрограму про Віталія чи його фото з рідними чи друзями, але вони аж ніяк не стосуються процесу, а є нічим іншим, як елементами замішання. Адвокат також попросив вилучити сторонні матеріали, на що суддя попросила скласти список таких речей, щоб вона прийняла рішення.

-Вперше сьогодні говорив сам Віталій. Як тільки були продемонстровані фото з нациським прапором та обгорілим тілом, захист на прохання Віталія попросив суд надати слово Марківу для уникнення спекуляцій та дискредитації НГУ. Віталій у першому виступі на процесі захищав не себе, а Національну Гвардію України! Як справжній солдат!- написав О.Городецький.

Він пояснив, що прапор зі свастикою був бойовим трофеєм українських військових, розповівши всі деталі його отримання, а обгоріле тіло — це зображення, яке гуляло по інтернету в день загибелі терориста «моторолли» і було прислане йому на вотцап.
На завершення засідання було оголошено календар наступних засідань : 25 січня обвинувачення буде слухати балістичних та інших військових експертів, 8 лютого — депутатів ВРУ Антонищака та Матківського, а також прокурора Коваленка, який керував розслідуванням смерті Роккеллі в Україні, а 22 лютого — ще одного карабінера та свідків сторін цивільного позову.

15 березня суд заслухає Віталія Марківа.

Мабуть час публічно висловити свою позицію Президенту, Уряду, Парламенту України.

Адже, в Італії створено небезпечний прецедент – виходить кожного учасника АТО-ООС можна буде заарештувати за кордоном, звинувативши у всіх гріхах…

Сергій Хоменко, студент Університету “Україна”

MIXADVERT