Генпідрядник готовий будувати Меморіал Героїв Небесної Сотні

22 грудня 2018 року Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності уклав договір генпідряду з ТОВ “Спеціальна науково-реставраційна проектно-будівельно-виробнича майстерня “Україна-Реставрація” про будівництво Меморіалу Героїв Небесної Сотні.
Згідно з договором про спорудження Меморіалу, реконструкцію алеї Героїв Небесної Сотні з облаштуванням пішохідної зони, благоустроєм та озелененням території, роботи мають завершитися у серпні 2019 року. Проект передбачає, що дерева, стовпи та інші нерухомі об’єкти, на яких є сліди від куль і які є пам’ятками історії, буде збережено та музеєфіковано.

У січні 2019 року проведуть підготовчі роботи: облаштують побутове містечко, встановлять будівельний паркан, на якому розташують інформаційні щити. Саме ж будівництво розпочнеться після відміни ухвали Печерського суду, якою на земельні ділянки накладено арешт, а Національному меморіальному комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності заборонено вчиняти будь-які дії, спрямовані на пошкодження, псування, знищення чи перетворення рельєфу місцевості, об’єктів, зелених насаджень, вчиняти інші дії, що можуть призвести до знищення доказів обставин вчинення злочинів 18-20 лютого 2014 року чи призвести до зміни обстановки на цій ділянці до завершення слідчих дій.

З огляду на це, 21 грудня 2018 року Національний музей Революції Гідності подав клопотання до Печерського районного суду про скасування арешту майна. Дату розгляду справи ще не призначено.

“Музей із Генпрокуратурою випрацював схему та графік робіт, які б не заважали слідчому експерименту. Працівники прокуратури повідомили, що на нижній ділянці слідчі дії завершено, і нема перепон для роботи будівельників. Проте юридично арешт не дає дозволу починати роботу. З огляду на ситуацію, ми подали клопотання в Печерський районний суд про зняття арешту. Дату слухання ще не призначили”, – розповідає Оксана Моргун, заступниця генерального директора з будівництва Національного музею Революції Гідності.

Територія проектування охоплює Алею Героїв Небесної Сотні від Майдану Незалежності до вулиці Ольгинської, земельну ділянку по Алеї Героїв Небесної Сотні, 3-5 та частину земельної ділянки по Алеї Героїв Небесної Сотні, 4.

Рішеннями Київської міської ради у вересні 2017 року, у березні та серпні 2018 року Музею Революції Гідності надано три земельні ділянки у Печерському та Шевченківському районах загальною площею 2,6 гектара для будівництва, експлуатації та обслуговування Меморіально-музейного комплексу, облаштування та експлуатації пішохідної зони, благоустрою й озеленення території.

“Напевно, вперше в історії Києва закладу культури виділено проїжджу частину для створення пішохідної зони з меморіалізацією території. Процес землевідведення тривав два роки, і це досить швидко, враховуючи статус цих ділянок у центрі Києва. Наразі тривають перемовини з переможцями Міжнародного архітектурного конкурсу у номінації “Музей Революції Гідності” – архітекторами компанії “Кляйгус + Кляйгус” – про визначення генпроектувальника. Проектні роботи плануємо завершити 2019 року. А саму музейну будівлю площею 27 тисяч квадратних метрів споруджуватимуть не менше трьох років”, – наголошує Ігор Пошивайло, Генеральний директор Національного музею Революції Гідності.

MIXADVERT