ТИМОШЕНКО ЗУСТРІЧАЛАСЯ З НОВИНСЬКИМ ТА ПЕРЕШКОДЖАЛА АВТОКЕФАЛІЇ – ЧОРНОВІЛ

Лідерка “Батьківщини” Юлія Тимошенко двічі зустрічалася з нардепом від Опоблоку Вадимом Новинським, який є на чолі боротьби проти автокефалії, і відстоювала цей фактично напрямок по блокуванню подібних дій. Це є пряме підтвердження прямих російських впливів.

Про це “Прямому” заявив політичний експерт Тарас Чорновіл.

За словами Чорновола, він небагато, але дещо знає про те, як свого часу колишня прем’єрка Юлія Тимошенко стала на заваді успішним переговорам Віктора Ющенка з патріархом Єрусалимським. “Так, Ющенко мені особисто дещо про це говорив не так давно, коли я перетнувся з ним на одному з ефірів. Але це було досить поверхово. Я більше знаю про інший епізод. Недавно, цього літа, коли Юлія Володимирівна літала на літаку бізнес-авіації партнера Коломойського, і він її доставив до Єрусалиму… Я потім піднімав цю тему на одному з телеефірів, питався, за які гроші це відбувається: переліт спеціальним чартерним рейсом, інші речі, життя в дорогих готелях, VIP-обслуговування і все інше”, – повідомив він.

Далі, як розповів політичний експерт, вони мусили підтвердити цю поїздку. “Показували навіть певне інтерв’ю ізраїльському російськомовному телеканалу. Показували, як Юлія Володимирівна зустрічається з єрусалимським патріархом. Але це була ситуація літа цього року. І, якщо саме про цю ситуацію, про цю поїздку розказував Віктор Ющенко Кендзьору, а Кендзьор мені підтвердив ці розмови… Але паралельно, коли я зустрівся з Віктором Ющенком, ми якраз обговорювали не період його президентства, а це минуле літо. Це було всього-на-всього кілька місяців після того”, – зазначив він.

“І він мені розказав, що він і в цей період мав уже зустріч після цього, тобто десь на початку осені, коли, я так розумію, за проханням Петра Порошенка він теж використовував свої якісь можливі впливи, щоб дістати підтримку інших православних церков… і що ніби він зустрічався з єрусалимським патріархом, і патріарх Єрусалимський йому про цей конкретний останній візит Юлії Тимошенко, про який я дуже багато сам писав у себе в “Фейсбуці” та в інших статтях, про нього сказав, що Юлія Тимошенко йому під час цієї поїздки теж розказувала про за політизованість, передала якийсь фільм про стан українських православних церков. Я тільки собі можу уявити, що в цьому фільмі було. І через це патріарх Єрусалимський був сильно стривожений цією ситуацією.

Після того, я так розумію, і сам Ющенко, і Петро Порошенко через своїх посередників, і Вселенський патріарх, очевидно, переконали єрусалимського патріарха, який дуже важливий в церковному світі, а це другий за гідністю патріарх, і він підтримав українську автокефалію. Але, зі слів Віктора Андрійовича і з тих даних, які я зміг отримати про ту поїздку Юлії Тимошенко, виглядає те, що вона принаймні в цьому році, у 18 році, влітку здійснювала певні заходи, щоб не допустити автокефалії. Двічі зустрічалася, за моїми даними, з Новинським, який є на чолі боротьби проти автокефалії, і відстоювала цей фактично напрямок по блокуванню подібних дій.

Мене це реально направду тривожить. І це є пряме підтвердження прямих російських впливів, де сьогодні для Росії особливо знаковою проблемою, страшною проблемою є руйнування “русского мира””, – наголосив Тарас Чорновіл.

Сьогодні, 5 січня, третій президент України Віктор Ющенко розповів в ексклюзивному інтерв’ю “Прямому” про те, як колись вже намагався досягти створення помісної православної церкви України та про те, що на той момент завадило дійти до цієї мети.

5 січня відбулася церемонія підписання Томосу про автокефалію Православної церкви України за участі президента України Петра Порошенка, митрополита Київського і всієї України Епіфанія та Вселенського патріарха Варфоломія. Церемонія підписання Томосу для Православної Церкви України Вселенським Патріархом Варфоломієм відбулася у Стамбулі, пряму трансляцію вів “Прямий” телеканал. Перед підписанням відбувся молебень. Після чого відбулося саме підписання Томосу.

У неділю, 6 січня, українська делегація візьме участь у церемонії вручення Томоса, Божественній літургії, яку спільно відправлять Вселенський патріарх Варфоломій і митрополит Епіфаній, та у церемонії освячення води у затоці “Золотий Ріг”.

Про те, який історичний шлях до надання автокефалії пройшла українська православна церква читайте у матеріалі “Прямого”Від хрещення до Томоса: етапи становлення української церкви.

Про те, яким може бути український Томос про автокефалію читайте у матеріалі “Прямого”Автокефалія незворотня: що ухвалив Священний Синод у Константинополі 29 листопада.

Нагадаємо, що 15 грудня в Софіївському соборі Києва відбувся Об’єднавчий Собор українських православних церков. Про те, як відбувався Собор читайте у матеріалі “Прямого”: Софія Київська, Митрополит Галльський та майбутня церква: як відбуватиметься Об’єднавчий Собор.

Також “Прямий” вів онлайн-трансляцію Об’єднавчого Собору.

Під час Собору за титул предстоятеля Української православної церкви боролися представник УПЦ МП – митрополит Вінницький і Барський Симеон та представник УПЦ КП, митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній. В результаті двох турів виборів переміг – представник УПЦ КП Епіфаній, який отримав титул Митрополита Київського та всієї України. Що відомо про Епіфанія – читайте у матеріалі “Прямого”.

Також читайте ексклюзивне інтерв’ю з новообраним предстоятелем Православної церкви України митрополитом Епіфанієм.

Зазначимо, що Верховна Рада ухвалила внесення змін до Закону “Про свободу совісті та релігійні організації” щодо назви релігійних організацій за номером 5309 . Відтепер церква, яка є частиною чи управління якої здійснюється з держави-агресора повинна відображати це у власній назві. Про те, як зміниться назва і яка подальша доля Української православної церкви Московського патріархату читайте у матеріалі “Прямого”: Геть від Московського Патріархату: про що йдеться в новому законі про перейменування церков.

MIXADVERT