«Комплекс Наполеона» характерний не тільки простим обивателям…

«Комплекс Наполеона» характерний не тільки простим обивателям. Він турбує і церковних ієрархів.

«Комплекс Наполеона» – набір психологічних особливостей властивих невисоким людям. Сьогодні цей комплекс характерний і для людей, що постійно відчувають в собі занижений особистісний ріст та соціальний статус. Його подолання постійно вимагає від них демонстративних зусиль направлених на проектування в простір відповідних символів. Це можуть бути різні титули, звання, назви посад, чи певні атрибути на кшталт дорогих авто, телефонів, чи різних колекцій… Чи навіть «золотих батонів». Скандальний луцький піп Тимофій Зінкевич (митрополи́т Лу́цький і Воли́нський Михаї́л), мабуть, теж в цьому не виняток. Судіть самі.

Ось цей «наполеонівський» орел, завбачливо створений будівельниками за вказівкою Зінкевича, гордо прикрашає його шлях, що веде від його будинку до луцького собору.

"Наполеонівський орел" біля собору Луцька.

Орел саме наполеонівський. Адже у 1804 році Наполеон, ставши імператором Франції, зробив його своїм державним гербом.

Красувались його орли й на штандартах, бляхах та ківерах наполеонівської армії.

Ось тепер цей імперський символ верховного бога «язичницького» пантеону Юпітера прикрашає територію християнського собору, смиренно допомагаючи рясоносному хлопчаку з глухого села Лосятин, що волею земляка попав в колишню столицю Великого князівства Литовського, долати його вічні провінційні комплекси. Ну що ж… Як казав справжній Бонопарт: «Du sublime au ridicule il n`y a qu`un pas». Від піднесеного до смішного один тільки крок.

Volyn Times

MIXADVERT