Ризики повномасштабної агресії Росії в Україні зросли

Інцидент 25 листопада біля Керченської протоки, коли російські збройні сили з застосуванням зброї атакували три українські кораблі, заскочила Захід зненацька. Росія може вдатись до подальшої ескалації в Україні особливо перед березневими виборами. Про це йшлося під час експертного обговорення на конференції в американському аналітичному центрі Brookings Institution в Вашингтоні.

Позиція Заходу стосовно Росії історично була дуже поблажливою, зауважив Джеффрі Гедмін, головний редактор видання The American Interest, відкриваючи конференцію. Численні спроби США долучити Росію до діалогу не були успішними, говорить аналітик.

“Що ми дізнались за останні півтора десятки років? Ми дізнались, що Росія провадить масштабні кібернапади на Естонію, вторглась і окупувала Грузію, вторглась і окупувала Україну, Росія провадить атаки з дезінформації, якими би пишався Радянський Союз”, – зауважив Гедмін.

Росія роками випробовувала реакцію Заходу на порушення міжнародних норм і інцидент в Чорному морі показав, що Путін точно знає, як відреагує Захід і вже не відчуває потреби приховувати свою агресію, переконана Аліна Полякова, дослідниця Brookings Institution.

“Кремль має більше десяти років досвіду і точно знає як відповість Захід. Вони знають, що можуть продовжувати тиснути і саме тому не використовували “маленьких зелених чоловічків”. Це була відкрита агресія, неприхована, тому що їм не треба ховатись”, – зауважила дослідниця.

“Події 25 листопада стали черговими в мережі подій, однак і відрізнялись від попередніх випадків ескалації, тому що Росія не використовувала “маленьких зелених чоловічків”, – погоджується Вершбоу.

Навіть тепер неприкрита агресія Росії в Чорному морі заскочила Захід зненацька. Більшість спостерігачів вважали, що Росія вже досягла своїх цілей дестабілізації в Україні, переконана аналітик директор Center for a New American Security Андреа Кендалл-Тейлор.

“Загалом, всі думали, що Росію задовольняє “статус кво” – росіяни з задоволенням бачили, що популярність президента Порошенка, проти якого вони загалом виступають, зменшується перед виборами в березні”, – говорить Кендалл-Тейлор.

Ескалація в Чорному морі мала на меті дестабіліазцію в Україні перед виборами, погоджуються аналітики.

Путін має багато фокусів у рукаві. Між теперішнім часом і українськими виборами, щось драматичне може відбутись, чого ми не уявляли
Александер Вершбоу

“Все це – щонайменше намагання Росії далі дестабілізувати Україну перед виборами наступного року, – говорить Вершбоу, – показати, що Україна провалилась як держава, не може захистити свої кордони і можливо вони сподіваються привести більш поступливих лідерів до влади на виборах”.

“Путін має багато фокусів у рукаві, – наголошує Вершбоу. – Між теперішнім часом і українськими виборами, щось драматичне може відбутись, чого ми не уявляли”.

Аналітик припустив, зокрема, що у випадку обвалу Керченського мосту, через нестабільні ґрунти під ним, Росія може звинуватити Україну в його руйнуванні і використати це як привід для масштабнішого удару по Україні.

Для дестабілізації Росія може вдатись до масштабних провокацій, або обмежитись обмеженою покроковою ескалацією, щоб не викликати термінової реакції Заходу.

Якщо він (Путін – ГА) навіть не хоче повалити уряд, він хоче привести до влади кандидатів, які готові увійти до зони впливу Росії і це буде велика поразка Заходу. І злочин проти суверенітету України
Александер Вершбоу

Вершбоу порівняв цю тактику Росії з “варінням жаби”.

“Це як зварити жабу – коли жар підвищується лише на два-три градуси щоразу, то жаба не знає, що скоро помре. Можливо, Захід не розуміє, що робить, коли сприяє продовженню дій Путіна. Можливо, продовження агресії, чи анексію нових шматків території України. Однак, однозначно, якщо він навіть не хоче повалити уряд, він хоче привести до влади кандидатів, які готові увійти до зони впливу Росії і це буде велика поразка Заходу. І злочин проти суверенітету України”, – наголошує експерт.

Путін посилив свою агресію на міжнародній арені, говорить Кендалл-Тейлор.

Після повернення до влади в 2012 році, Путін втрачає популярність і все більше робить ставку на мілітаризацію і протистояння західним демократіям, вважає аналітик.

Це відповідає більш різкій політиці, яку провадить Путін з того часу, як повернувся до влади в 2012 році. Через його меншу популярність і його переконання, що Захід діє проти Росії, він посилює агресивність своєї міжнародної політики, провадить більш ризиковану міжнародну політику. Він більше концентрується на мілітаризмі, на протистоянні зусиллям з просуванню західних демократій”, – розмірковує Кендалл-Тейлор.

Ризики повномасштабної агресії Росії в Україні зросли, заявила аналітик, відповідаючи на питання Української служби “Голосу Америки”.

“Думаю, ризики зросли, – говорить вона. – Є повідомлення про нагромадження зброї на російсько-українському кордоні, що, думаю, викликає занепокоєння. І нас постійно дивує Росія своїми діями, навіть події в Азовському морі. Не думаю, що ми очікували від Росії тої ескалації, яка відбулась”.

“На мою думку, це однозначно посилює ризики подальших провокацій від Росії, особливо перед президентськими виборами в березні”, – додала аналітик.

Експерти наголосили на важливості рішучої реакції США та міжнародної спільноти на дії Росії. Йдеться не тільки про загрози для України, а і про довіру до США, переконаний Вершбоу.

“Довіра до нашої здатності захистити ліберальний міжнародних порядок, гельсінські принципи, такі як суверенітет, територіальна цілісність, право країн обирати свої відносини в сфері безпеки – їм також кидає прямий виклик Росія”, – заявив він.

MIXADVERT