Онуфрій не може носити титул митрополита Київського – патріарх Варфоломій

Константинополь вирішив позбавити Онуфрія титулу митрополита Київського після проведення Об’єднавчого собору та обрання нового предстоятеля Української церкви.

Відповідний лист патріарха Варфоломія опублікував митрополит УПЦ МП Олескандр (Драбинко), додавши до нього неофіційний документ.

Згідно з патріаршим листом на ім’я Онуфрія, ієрарх УПЦ МП зараз носить титул митрополита Київського, порушуючи канони.

“Ми хотіли довести до відома Вашого Високопреосвященства, ці попередньо прийняті рішення Матери Церкви через призначених нами до Києва екзархів, але, на жаль, Ви відмовились взаємодіяти з ними. Повертаючись зараз до того самого питання вдруге через цей Патріарший лист та звернення до Вас як “Високопреосвященний митрополит Київський”, у формі ікономії та милості, ми повідомляємо Вас, що після виборів Предстоятеля Української Церкви органом, котрий складатиметься з кліриків та мирян, Ви не зможете еклізіологічно та канонічно носити титул Митрополита Київського, котрий, Ви все одно носите зараз у порушення описаних умов офіційних документів 1686 року”, – йдеться у листі Варфоломія.

“…і оскільки Церква Росії також не поважала заклики Патріаршого та “Синодального Листа Дозволу”, відповідно до якого “жоден не має опиратись або відкидати що-небудь від вищезазначеного рішення, оскільки воно є обґрунтованим і правильним діянням. І якщо хто-небудь вважає щось протилежне до цього, або будь-яким іншим способом не підкоряється або демонструє незгоду з заповіддю Господньою, отримає у відповідь відповідні покарання від Господа, як той, хто зневажає патріархів, котрі є живим та дихаючим образом Божим”, – через ці всі причини, наш Святий та Священний Синод, під час сесії від 11 жовтня 2018 року, канонічно відкликав обов’язкову силу патріарших листів благословенного патріарха Дионісія IV від 1686 року, котрі були в односторонньому порядку порушені Вами та російськими патріархами ще багато років тому”, – сказано у зверненні.

При цьому, Онуфрію дозволено брати участь у виборах голови нової Української автокефальної церкви.

Зауважимо, у документі йдеться, що за умов синодального акту 1686 року про тимчасову передачу Київської митрополії під управління Москви, митрополити Київські повинні були поминати першочергово Вселенського патріарха, як свого очільника. Однак, ця умова не виконувалася протягом майже 300 років.

Отже, за логікою Фанара, через порушення норм акту 1686 року та відновлення у 2018 році прямої юрисдикції Константинополя над митрополією, Онуфрій не може носити титул митрополита Київського.

Лист датований 12 жовтня 2018 року.

На фото – предстоятель УПЦ МП Онуфрій.

MIXADVERT