У музеї в Пирогові виявлені мільйонні зловживання

Музею загрожують багатомільйонні штрафи і блокування рахунків.

У Національному музеї народної архітектури та побуту України виявлені мільйонні зловживання. В.о генерального директора Оксана Повякель, схоже, була заслана в музей з певною метою – розкрадання бюджетної установи.

 

Повякель, яку призначили рік тому в. о. ген директора,  та її «команда» спробували провести повну «зачистку» колективу. В першу чергу переслідувались та звільнялись люди, які могли чинити опір розкраданню та нищенню музею. На протязі року деструктивна діяльність аферистки-директриси та її некомпетентної команди прикривалась гучним піаром. Та, як виявилось, не лише піаром прикривались «ділки», що якимось дивом отримали в своє розпорядження цілий Національний музей.

 

Тож, перейдемо до результатів нашого розслідування. Зараз можна сміливо сказати, що Національний музей народної архітектури та побуту України став жертвою рейдерського захоплення. Призначена поза конкурсом особа, яка не мала шансів бути обраною згідно законодавства, створила злочинне угрупування, яке грабує музей та розкрадає бюджетні кошти. В це угрупування, крім в. о. гендиректора, входять також її перший заступник Артем Палієнко, працівники бухгалтерії, гаража та сторонні особи. Про це неодноразово повідомлялось в Мінкульт, але міністерське лобі в особах заступника Міністра Тамари Мазур та особистого прес-секретаря та радника Міністра Юлії Доценко («Кудряшка Сью») з дивною впертістю захищають свою протеже. Хочемо сподіватись, що ця «поблажливість» викликана особистими симпатіями, а не матеріальною зацікавленістю і не має ознаки корупції на найвищому рівні державного управління – то справа  слідства.

А ми поки що передаємо до відкритого доступу документи, що беззаперечно свідчать про повну некомпетентність в. о. гендиректора Повякель  та її зловживання на посаді.

 

Махінації з матеріальними цінностями проводились повноважними працівниками музею за сприяння та за розпорядженнями в. о. гендиректора. Ми не можемо зараз розкривати тайну слідства, але деякі факти вже оприлюднені. Доступ до них є також у Мінкульту, але з їхнього боку – «дивна» бездіяльність. Можемо ще раз повідомити, що минулого тижня в кабінетах директора, заступника та в бухгалтерії представниками Національної поліції було проведено обшуки. Як виявилось, крім продажу фальшивих квитків, зловживань з фінансами, йде зачищення території музею від зелених насаджень. Екологами виявлено більш ніж півтисячі пнів незаконно зрубаних дерев (!!!).

Поки що надаємо перший акт.

Жоден стовбур не поступив на склад, чи в реставраційні майстерні. Усі вони були вивезені автомобілями за межі музею.

Постає одразу кілька питань. Хто ці люди, які займались промисловою валкою лісу на заповідних територіях, куди та яким чином вивезені дерева, хто отримав за них гроші. Окреме питання до охоронної компанії – СП «Макрохем».

Пане Шпак! Ваші охоронці не бачили лісовозів, що  виїжджали  за територію, яку охороняєте, чи ви дали їм команду закрити очі?

Дивним чином, компанія «Макрохем» охороняє музей у часи найбільш гучних скандалів. У 2008-2010-му роках, коли були вкрадені гроші фонду «Розвиток України» та з музею вивозились тонни металу, «добро» на це давала охорона «Макрохему». Тепер – лісовози. Валентин Миколайович Шпак натомість завзято допомагає директору в справах, які зовсім не вкомпетенції охоронної фірми, що виграла тендер, але не виконує тендерних зобов’язань.

Тож, діяльність угрупування, очолюваного О. Повякель, нагадує свідоме розграбування музею. Вирубані дерева, спалені об’єкти, багатотисячні штрафи. Складається враження, що територія музею готується під зачистку. Вартість землі в Голосіївському районі досить висока, отже, є шанс відкупитись від криміналу. Знаючи безпринципність забудовників, нас не здивує, що вже є плани житлового масиву на території скансену. Пригадайте, з якою легкістю одна з покровительок Повякель – Тамара Мазур – підписала «вбивство» Андріївського узвозу – дозвіл на будівництво в охоронній зоні «висотки»! Думаю, тут та сама рука теж не здригнеться.

Отже, по факту маємо захоплення та нищення найбільшого європейського скансену злочинним угрупуванням при повному прикриттю Міністерства культури. «Гінці» від пані Повякель, та й вона сама, вперто стукають до керівних кабінетів, звертаються до депутатів за «захистом»,  намагаючись «зам’яти», чи «відкупити» скандал. Але у нас є документи, які вже не підробиш і не викинеш…

Ми ще раз озвучуємо питання до Міністерства культури України щодо компетенції Оксани Повякель на посаді в.о. генерального директора Національного музею народної архітектури та побуту України і розраховуємо на чесні та принципові розслідування Нацполіції та НАБУ.

Комітет порятунку музеїв.

MIXADVERT