Мене щиро дивує тяга українців до зброї, особливо сьогодні

З подивом дізнався, що шанований мною Анатолій Матіос виступає за легалізацію зброї, або ж того, що розуміє під цим дійством пересічний українець. Мене щиро дивує тяга українців до зброї, особливо сьогодні, коли надто багато згадок про війну, кров, жертви, а ще – немотивовану стрілянину й вибухи на мирних вулицях. Неодноразово спілкувався на цю тему з людьми в погонах, чий досвід для мене незаперечний – вони категорично проти.
Я також вважаю, що ширше волоління цивільними зброєю мало що додасть їхній безпеці. Хочу нагадати, що нині немає жодних проблем щодо захисту власної оселі: кожен психічно здоровий несудимий може тримати вдома рушницю або карабін й навіть пересуватися за межами оселі із ними в чохлі. Коли в нас говорять про легалізацію, мають на увазі дозвіл на оперативне повсякденне носіння короткостволу. Це не лише на мою думку буде бідою. Жодна озброєна домогосподпрка не зможе гідно протистояти злочінцеві, який ретельно планує злочин.
Подивіться навіть зараз на кількість конфліктів й стрілянини на дорогах. Так, нині як правило стріляє один з учасників конфлікту. Будуть стріляти обидві сторони. Й кулі літатимуть у різні боки, здебільшого у сторонніх людей, бо лише одиниці власників матимуть навички користування зброєю особливо у пожвавлених місцях. А я переконаний, що саме у випадкових побутових конфліктах здебільшого застосовиватимуть зброю. Не хочу аби я чи мої близькі ставали свідками таких дуелей.
З нашою досі корумпованою дозвільною системою зброю отримають тисячі наркоманів, п*яниць, людей неадекватних. Медогляд нині – чиста формальність. Я продовжую свій дозвіл на травмат щоразу навіть не бачачи лікарів. Заплатив дівчінці в лкгальній медфірмі, за півгодини забираєш довідку.
Окрім того: країна в стані війни, дуже багато людей з посттравматичним синдромом, рівень роботи поліції – нижче плінтуса. Хто контролюватиме бодай умови зберігання пістолетів власниками, наявність зброярських шаф, тощо? Це робота дільничих, а служба дільничих сконала, не приходячи до тями.
Система контролю перетину лінії розмежування недосконала: якщо облік зброї у військових налагоджено, то обліку гранат майже немає й всі їх везуть до дому, у міста і села – аби було. А потім ці гранати використовують у побутових та бізнесових конфліктах. То може за такою логікою варто дозволити вільне володіння гранатами?

Я вже не говорю про зростання бандитизму. Легалізація – це передовсім шлях до росту кількості банд та їх озброєності. Гадаю, це щонайменше передчасна ініціатива. Населення наше дуже незріле з підлітковим світосприйнятиям. Багато невдоволених, отримавши зброю, вірішуватимуть всі проблеми за прикладом Наді Савченко: вистрелив по люстрі в Раді чи вбив чиновника – проблема вирішена! Легалізація спричинить хвилю самосудів із летальними наслідками. Ні, краще нехай корупціонерів у смітниках возять.
Це стане викликом для суспільства, а відповісти на цей виклик нема кому: поліції в країні немає.
А от про ширший дозвіл на травматичну зброю варто подумати.

Але до того слід навести лад у дозвільній системі й системі медоглядів.

Олег Ельцов

 

MIXADVERT