Ой на Івана та й на Купала або як Дружківка відсвяткувала найзагадковіший день літа

 Красне літо у самому розпалі, тож з духмяними травами і яскравими вогнями до Дружківки завітало свято Івана Купала!

Народні гуляння найколоритнішого українського свята вже другий рік поспіль проходять за ініціативи міського голови Валерія Гнатенка. Мешканці міста знову зібрались у мальовничому куточку на березі річки Казенний торець, щоб згадати давні народні традиції, разом заспівати українських пісень, стати у дружній хоровод, очиститись чарівним полум’ям купальського вогню та відчути себе частиною дружньої дружківської громади.

Міський голова Валерій Гнатенко звернувся до присутніх зі святковим словом: «Ми намагаємося відроджувати традиції, шанувати їх та берегти, примножувати та передавати своїм дітям й онукам, щоб не загубитися серед етносів інших країн. Радий відчувати підтримку городян у цьому прагненні та бажаю всім гарного вечора та позитивних вражень! Збережемо промінчики купальського вогню на цілий рік!».

На початку святкового заходу гостей очікувала феєрична поява ведучих свята, яких на плоту під купальським обрядовим деревом винесли хвилі Казенного торця. Протягом вечора його прикрашали різними стрічками, як це робили у давнину наші предки. Стрічки вибирали невипадково, колір кожної з них мав свою особливу змістовність.Наприкінці деревце розквітло кольоровим цвітом, стало по-справжньому чарівним, бо своїми кольорами нагадувало кожному про вічні цінності та найкращі людські якості. Човнярі переправили його на берег і поставили  для здійснення обрядових дійств.

Щоб краще відчути атмосферу колоритного свята, гостей розважали майстер-класами з плавання на човнах,купання у річці та пускання вінків на воду. Дружківські господині щедро пригощали своїх земляків українськими стравами, до вподоби всім прийшлися прянички ручної роботи від творчої майстерні «Прянівіль» та багато інших смаколиків.

З обрядовістю свята Івана Купала гостей познайомили у тематичних наметах,декорованих предметами народного побуту. Наприклад,у «Чаклунському» наметі дружківчани із задоволенням вчилися виготовляти купальські обереги, наносили аквагрим із зображенням чарівної квітки папороті та куштували цілющі купальські напої.

Була представлена і виставка старовинних та сучасних рушників, давні зразки українського одягу, композиції з літніх трав та квітів, виставка художніх робіт «Купальська коловерть», а для бажаючих була можливість проявити свій художній хист на майстер-класі з малювання, роблячи малюнки на купальську тематику. Традиційно діти виготовляли ляльки – мотанки, ліхтарики, купальський віночок з різнотрав’я, а на згадку про свято – мальовнича фотозона.

Щедро дарували насолоду та радість присутнім у цей день дружківські таланти – вихованці танцювальних та вокальних колективів Центру дитячої та юнацької творчості, а також Дружківської школи мистецтв. Купальське свято прикрасили своїм виступом найдосвідченіші учасники – колектив «Дозвілля», заспівавши запальних українських пісень. Гучними оплесками зустрічали талановитих дружківських виконавців, які під яскравими променями сонця на купальській галявині дарували святковий настрій та свою творчість.

А, як звечоріло, запалало Купальське вогнище та покотилося схилами Казенного торця купальське колесо, звільняючи рідну землю від усякого лиха.

Далі на дружківчан чекало молодіжне веселе гуляння, традиційні купальські забави, ворожіння з вінками біля води та ще багато несподіванок.

MIXADVERT