необхідність національного єднання та формування потужної армії, –В.Мороко

У Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відбулось урочисте відкриття фотовиставки «100 років боротьби. Українська революція 1917-1921 років». У рамках загальнонаціонального проекту Українського інституту національної пам’яті експозиція розпочала роботу в усіх обласних центрах України.

Фотовиставка описує процеси державного будівництва, становлення української політичної нації, відродження науки, освіти та культури під час перших національно-визвольних змагань. Окрему увагу приділено лідерам української революції Михайлу Грушевському, Володимиру Винниченку, Симону Петлюрі, Євгену Петрушевському та Павлу Скоропадському. Фотостенди розповідають про творення законодавчої та судової влади, ґенезу українського війська, розбудову дипломатії, фінансової системи, діалог із національними громадами. При цьому, багато фотографій та документів оприлюднено вперше.

Згадати подвиг борців за волю України прийшли представники облдержадміністрації, вихованці ліцею «Захисник», Січового колегіуму, козацького ліцею, військовослужбовці Національної Гвардії України та 55-ї окремої артилерійської бригади Збройних Сил України.

Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко підкреслив важливість досвіду Української революції, визначення її досягнень та помилок.

– Сто років тому ми кілька разів проголошували незалежність, але через внутрішньополітичні розбіжності та міжособистісні чвари щоразу втрачали шанс на власну державність. Головний урок, який маємо винести з тих часів, – необхідність національного єднання та формування потужної української армії, – підкреслив під час виступу посадовець.

Доктор історичних наук, заступник директора музею Георгій Шаповалов зазначив, що після перемоги Революції Гідності керівництво області приділяє пріоритетну увагу національному відродженню, розкриттю забутих сторінок нашої історії. Зокрема, унікальна фотовиставка відкрилася в оглядовій залі, яку капітально відремонтували за кошти обласного бюджету, встановили дзеркальну стелю, сучасну систему освітлення та кондиціювання. На черзі – встановлення пам’ятного знаку героям української революції у Запоріжжі.

Професор Запорізького національного університету, автор десятків підручників та монографій з історії України Федір Турченко розповів про еволюцію розуміння Дня Соборності за часів незалежності, наголосив, що після початку російської агресії це свято стало символом національної консолідації.

Виставка працюватиме в обласному краєзнавчому музеї два тижні. Згодом вона побуває у всіх містах та районах області та буде цікавою для школярів, студентів та всіх тих, хто прагне більше дізнатися про події нашої історії та української революції.

Валерія Янчук, студентка Університету “Україна”

MIXADVERT