Колишні власники “Приватбанку” завдали йому мільярдних збитків

Міжнародне розслідування детективного агентства Kroll дійшло висновків, що “Приватбанк” був об’єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій, що обернулося збитками в 5,5 мільярда доларів, заявляють в НБУ.

Як мінімум впродовж 10 років до націоналізації колишнє керівництво “Приватбанку” проводило скоординовані масштабні шахрайські дії. Такими є висновки міжнародного розслідування, яке провело детективне агентство Kroll. За його даними, в результаті цих протиправних дій банку було завдано збитків на суму щонайменше 5,5 мільярда доларів США.

Результати розслідування в вівторок, 16 січня, оприлюднив Національний банк України (НБУ). Згідно з ними, в банку до націоналізації відбувалося виведення коштів, приховування джерел походження коштів, а також працювала тіньова банківська структура. “Є чіткі ознаки того, що кредитні кошти були використані для придбання активів і фінансування бізнесу в Україні та за кордоном на користь екс-акціонерів і груп афілійованих з ними осіб”, – наголошується в повідомленні. Відповідно до нього, механізми, що використовувалися для маскування джерел і реального призначення кредитів, мають характерні ознаки скоординованої схеми відмивання грошових коштів.

DW.COM

Розслідування Kroll також установило, що до націоналізації банку в грудні 2016 року понад 95 відсотків корпоративного кредитного портфеля було надано сторонам, пов’язаним з колишніми акціонерами і групами афілійованих з ними осіб. “В кінці 2016 року 75 відсотків кредитного портфеля було консолідовано в кредити 36 позичальникам, пов’язаним з колишніми акціонерами і групами афілійованих з ними осіб. Більшість з них не погашаються і є простроченими, що призвело до збитків банку щонайменше в 5,5 мільярда доларів”, – йдеться в повідомленні НБУ.

Нацбанк зазначає, що такі результати розслідування Kroll підтвердили попередні висновки регулятора. НБУ готовий ознайомити правоохоронні органи з результатами розслідування.

Нагадаємо, наприкінці 2016 року Кабінет міністрів України заявив про 100-відсоткову націоналізацію “Приватбанку”. Згодом для покращення ліквідності фінустанови в рамках поетапної докапіталізації в неї було влито 155,4 мільярда гривень державних коштів.

У грудні минулого року Високий Суд Англії арештував усі світові активи колишніх власників “Приватбанку” Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова. В українському уряді обвинувачують колишнє керівництво та власників банку у виведенні з нього коштів перед націоналізацією банку, а також у наданні кредитів підприємствам, пов’язаним з екс-власниками, які після цього не повертались. У “Приватбанку” заявили, що мають на меті повернути понад 2,5 мільярда доларів з урахуванням відсотків за допомогою судового розгляду у Високому Суді Англії.

Натомість колишній співвласник “Приватбанку” Ігор Коломойський відкинув обвинувачення у шахрайських діях у банку та у виведенні коштів з фінустанови, назвавши це “маячнею”. “Особливо сподобалася сентенція, що колишній менеджмент працював в інтересах акціонера. А в чиїх інтересах він повинен був працювати – в інтересах Порошенка (президент України Петро Порошенко – Ред.) чи Гонтаревої (глава НБУ Валерія Гонтарева – Ред.) з Рожковою (заступниця глави НБУ Катерина Рожкова – Ред.)”, – заявив Коломойський сайту ТСН.ua.

MIXADVERT