Болгарія не може слугувати взірцем для інших країн, які прагнуть до ЄС

З 1 січня головування в ЄС переходить до Болгарії. Країна, яка досі має серйозні проблеми з незалежністю судів, свободою ЗМІ та корупцією, повинна буде відстоювати єдність ЄС у кризові часи Brexit та масової міграції.

Головування в ЄС у Болгарії хочуть використати для покращення власного іміджу Під час головування в ЄС Болгарія хоче показати себе з якомога кращого боку

Для Болгарії президентство в Раді Євросоюзу, яке розпочинається з 1 січня, – досить великий виклик. Перемовини щодо Brexit, продовження непростої дискусії про спільну політику ЄС у питаннях біженців та міграції, підготовка кошторису Євросоюзу на період з 2020 року – це лише три важких завдання, які стоять перед Софією.

Міністерка Ліляна Павлова, яка відповідає в уряді Болгарії за головування в Раді ЄС, представила в парламенті країни та в Європарламенті відповідну програму. Запорукою успішного головування вона назвала політичний консенсус, діалог та порозуміння. Збереження єдності та стабільності ЄС є найголовнішими завданнями для Софії, заявила Павлова. Окрім цього, пріоритетними питаннями є майбутнє європейської молоді, яке, за її словами, прямо залежить від того, яким буде бюджет ЄС у 2020 році та чим завершаться переговори щодо виходу Великобританії з Євросоюзу. Але це ще не повний перелік питань, у яких в болгарському уряді прагнуть просунутися. Серед інших – перспектива членства для країн Західних Балкан, безпека і стабільність ЄС з огляду на біженців та міграцію, спільна європейська оборона та економічне зростання з акцентом на єдиному європейському цифровому ринку та деякі інші.

Brexit та міграція

Пріоритети головування Болгарії неодноразово змінювалися. Передусім тому що уряд країни узгоджував спершу дуже амбітні цілі одна за одною з європейськими інституціями та з огляду на реальність. Тепер у Софії вже чітко усвідомлюють, що за час головування у Раді ЄС країна радше координуватиме, аніж керуватиме, і що у вирішенні таких глобальних проблем, як Brexit та біженці, можна буде просунутися лише за посередництва, але не за лекалами Болгарії.

Болгарія хоче якомога швидше приєднатися до Шенгенської зони Завдяки головуванню в Раді ЄС Софія сподівається отримати додатковий козир у переговорах щодо вступу до Шенгену

У питанні так званого “міграційного пакету” – принципів спільної політики щодо біженців – Софія намагатиметься згладити суперечності між країнами Західної та Східної Європи та спробує досягнути консенсусу ще до передачі естафети своїй наступниці на чолі Ради ЄС Австрії, чиє головування розпочнеться 1 липня 2018 року. Адже у Відні, як відомо, роблять ставку на набагато суворішу міграційну політику.

Що стосується Brexit, то головний переговірник у діалозі з Великобританією від ЄС Мішель Барн’є та прем’єр Болгарії Бойко Борисов висловили сподівання, що під час головування країни в Раді ЄС буде досягнуто максимально можливого прогресу. “Необхідні величезні спільні зусилля, адже від’єднання Великобританії від ЄС – важкий процес, після якого бюджет ЄС стане на 10 відсотків меншим, ніж сьогодні”, – наголосив Борисов. Барн’є ж заявив, що Болгарія добре підготовлена до головування в ЄС та подякував за зусилля Софії у продовженні перемовин щодо Brexit.

Ініціатива в питанні Західних Балкан

У ключовому для Софії питанні Західних Балкан країна намагається проявити себе як компетентний та конструктивний посередник та навіть запланувала проведення спеціального саміту ЄС, присвяченого цій темі, у травні 2018 року. Голова Німецько-болгарського форуму та уповноважений німецького уряду з питань співпраці з Росією та країнами “Східного партнерства” Ґернот Ерлер (Gernot Erler) переконаний, що “Болгарія робитиме сильний акцент на темі Західних Балкан та політики розширення та інтеграції”. “Для цього країна має добрі передумови з наявними в неї білатеральними відносинами в регіоні”, – каже він.

Прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов Від прем’єра Болгарії Бойка Борисова очікують, що він не дасть націоналістам збити країну з проєвропейського курсу

Утім, колишній голова Європарламенту Ганс-Ґерт Петтерінґ (Hans-Gert Pöttering), якого неофіційно називають головним радником болгарського уряду в питанні головування в ЄС, у своїх оцінках обережний. На його думку, меседж з боку Євросоюзу має звучати так: “Ви не можете швидко набути членства, ви маєте проводити реформи, ви повинні подолати корупцію та вибудувати правову державу. І у відповідь на це на вас у певних питаннях, як-от зниження вартості роумінгу чи в питанні розвитку цифрових технологій, поширюватимуться ті ж правила, що й на членів ЄС”.

Зворотній бік головування в Раді ЄС

Те, що головування в Раді ЄС переймає країна, щодо якої й досі застосовується процедура контролю з боку Брюсселя за дотриманням принципів правової держави та прав людини, “нонсенс”, каже Йоганна Даймель (Johanna Deimel), заступниця директора Товариства Південно-Східної Європи в Мюнхені. Вона вказує на те, що останній звіт Брюсселя щодо Болгарії виявився “глибоко тривожним”: “Ідеться про прямий напад на незалежність юстиції, підрив незалежності суддів та навіть антиконституційні закони”.

На тлі цього, на думку Даймель, Болгарія не може слугувати взірцем для інших країн, які прагнуть до ЄС. “Якщо (в країні-члені ЄС. – Ред.) є кричущі недоліки в таких основоположних питаннях, яким чином тоді мотивувати країни Західних Балкан проводити реформи судової системи та механізмів правової держави, боротися з корупцією?” – риторично запитує вона. Даймель вказує і на проблеми зі свободою ЗМІ у Болгарії. “Тож чи є Болгарія достойним головуючим у Раді ЄС, який береться за ці ґрунтовні проблемні питання і ставить їх на порядок денний? Я сумніваюся”, – підсумовує експертка.

Віце-прем'єр Болгарії Валерій Сімеонов Те, що до правлячої коаліції в Болгарії входять націоналісти з “Об’єднаних патріотів”, активно критикують на Заході. На фото – віце-прем’єр країни Валерій Сімеонов

Проєвропейська більшість

Сумніви у спроможності Болгарії успішно головувати в ЄС мають і інші підстави. До правлячої в Софії коаліції, окрім партії прем’єра Борисова, входять також і ультранаціоналісти з блоку “Об’єднані патріоти”. Даніель Каддік (Daniel Kaddik) з німецького Фонду Фрідріха Науманна бачить у цьому проблему: “Відомі ксенофоби, націоналісти та протекціоністи стануть очільниками різноманітних рад (у ЄС. – Ред.). Приміром, віце-прем’єр Болгарії Валерій Сімеонов навіть не приховує своєї ненависті до меншин, публічно називаючи ромів “дикими мавпами”.

Та попри всі проблемні питання, Ганс-Ґерт Петтерінґ очікує від болгарського прем’єра Борисова, що йому вдасться приструнити своїх партнерів по коаліції, аби “він міг продовжувати триматися свого проєвропейського курсу”. При цьому він може розраховувати на підтримку в цьому питанні більшості болгар. Згідно з опитуванням Gallup International, 62 відсотки населення країни довіряють Євросоюзу – це на 12 відсоткових пунктів більше, ніж наприкінці 2016 року. А 55 відсотків вірять, що Софія успішно впорається з головуванням у Раді ЄС.-http://p.dw.com/p/2q3bC

Крім того, болгари очікують, що це головування стане ще одним козирем в руках країни на шляху до приєднання до Шенгенської зони та запровадження євро. Адже якщо щодо першого питань майже ні в кого не виникає, з валютним союзом усе виглядає набагато складніше. Прихильників приєднання Болгарії у самій Єврозоні поки що не так уже й багато – попри те, що країна демонструє добрі макроекономічні показники.

MIXADVERT