єдиний у світі музей космосу в приміщенні дерев‘яної церкви

Українські музеї мають чимало неймовірних загадок. Дехто нас вперто переконував, що Національний заповідник «Переяслав» знають всі, і чимось особливим, його музеї здивувати просто не можуть. Можуть, та ще й як!

Повідомляємо офіційну сенсацію – єдиний у світі музей космосу діє у старовинній церкві!  На території Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» у місті Переяслав-Хмельницький, Київська область.

Коли про це дізнаються іноземці, випитують де це, і мало не всім посольством чи фірмою вирушають до Переяслава. Такого унікального музею дійсно немає у світі!

Церква. Дерево. 1833 рік Музей космонавтики
Церква. Дерево. 1833 рік Музей космонавтики

В семидесятих роках минулого століття, в СРСР був космічний бум. Мало не щомісяця здійснювалися запуски космічних апаратів, відбувалися сміливі експедиції до інших планет, космонавти були народними героями, а слово луноход без перекладів увійшло в мови кількох країн…

У 1977 році науковий колектив музею у Переяславі, під керівництвом Михайла Сікорського, здійснив черговий науковий подвиг – врятували В‘юнищанську дерев‘яну церкву 1833 року. Нині це пам‘ятка архітектури, а в часи активного освоєння космосу, такі об‘єкти нещадно знищували… Цю – врятували. Як ми розуміємо, щоб не дратувати тодішніх комуністичних вождів, вирішили розгорнути експозицію про космічні перемоги СРСР. Тоді Михайла Івановича часто дорікали за захоплення українською старовиною, а особливо, церквами. Роки для українців, були дуже складними…

Чомусь Луноход найбільше вразив кращого музейного фотографа України С.Камшиліна.(Всі фото його). Це, до речі, не копія! Після іспитів,відібрали той, що полетів. Цей залишився. М.Сікорський виловив його на Далекому Сході, після виставки в Японії.
Чомусь Луноход найбільше вразив. Це, до речі, не копія! Після іспитів,відібрали той, що полетів. Цей залишився. М.Сікорський виловив його на Далекому Сході, після виставки в Японії.

Отож, у 1979 році, за ініціативи академіка А.Ішлінського та доктора С.Малашенка, при підтримці АН УРСР, АН СРСР, Центру підготовки космонавтів, музей і створили. Просто у приміщенні церкви! Поєднали старовину і прогрес.

Унікальними експонатами музею є макет автоматичного апарату «Луноход-1», крісло-ложемент з космічного корабля «Союз», спусковий апарат, скафандр і парашют Юрія Гагаріна, комплекс обчислювальної техніки «Мінськ-1», діючий макет космодрому Байконур.

Працівникам заповідника вдалося відтворити робочий кабінет академіка С.П.Корольова, коли він навчався в Києві, одного із співавторів першого супутника Землі академіка А.Ішлінського.

Це апарат для дослідження межі атмосфери і космосу
Це апарат для дослідження межі атмосфери і космосу

У музеї експонуються прилади, які використовували в космічних апаратах, на орбітальній станції «Салют», двигун Р-219, індикатор навігаційний, оригінал ракети «Янтар», портрети вчених, всіх радянських космонавтів, які побували в космосі, скафандр, парашют Поповича, фотостенди, присвячені спільним польотам.

До речі, один з скафандрів, разом з екіпажем пережив драматичну історію. Був невдалий запуск, відмова у стиковці на орбіті, аварійне повернення. Корабель зійшов з курсу і космонавти приземлилися у дикому районі, прямо в болото. Рятувальники прибули лише через 36 годин. Аби не скафандри, космонавти просто загинули б… От один з тих скафандрів, з слідами болотного бруду, скромно стоїть у церкві у Переяславі. В експозиції за склом. Враховуючи слабкий рівень освітлення і специфіку зйомки, численні фотографи просто пропускають цей

Житловий відсік корабля "Союз". Дуже тісно! Хоча, краєвид з ілюмінаторів був красивий...
Житловий відсік корабля “Союз”. Дуже тісно! Хоча, краєвид з ілюмінаторів був красивий…

унікальний експонат.

Наш екс-більд-редактор Сергій Камшилін, використовуючи власну методику і можливості нової апаратури «Нікон», зробив якісні знімки. Більше того, лише для журналу «Музеї України», були відкриті деякі вітрини і ми змогли сфотографувати колись дуже секретне космічне обладнання, а зараз дуже цінні технічні експонати.

Коли будете в музеї, не поспішайте! Придивіться уважно – побачите чимало цікавого. Враження від цієї експозиції дуже сильні.

Ще раз підкреслю – музей такого рівня сприйняття і драматизму історії створення, єдиний у світі! Раджу почитати книги про творця заповідника, Героя України Михайла Сікорського… Там багато пишеться про ті роки…

Не можна обійти і конфлікт НІЕЗ «Переяслав» з попами УПЦ МП, які намагаються захопити приміщення Михайлівської церкви. Ми про це багато писали, навіть отримавши нахабний судовий позов російських церковників, щільно пов‘язаних з Кремлем і спецслужбами сусідньої держави.

А ми зробили прекрасну фотосесію кількох старовинних хат, церков.

Щоб зрозуміти хоч деякі загадки НІЕЗ «Переяслав», потрібно відвідати музеї міста кілька десятків разів.

Кілька років тому, ми робили спецвипуски часопису «Музеї України» про ці музеї. Були багато разів. Фотографували, писали, читали. Як виявилося, зрозуміли, що майже нічого не побачили… Починаємо відкривати Заповідник ще раз. І для себе, і для наших числених читачів.

Дуже секретна штука колись була...
Дуже секретна штука колись була…

Відвідуйте музеї! Думайте! Переяслав чекає!

Віктор Тригуб, редактор журналу «Музеї України»

MIXADVERT

Be the first to comment

Leave a Reply