ЮНЕСКО визнала піцу культурним надбанням

Хоч піца й завоювала світ, мистецтво “піцайоло” – розкатка тіста і випікання стави у печі на дровах – менш поширене за межами італійського міста Неаполь.

Проте зовсім скоро це може змінитися, адже культурний підрозділ ООН – ЮНЕСКО – надав цій традиції статус світової культурної спадщини.

Традиція піцайоло передавалася від покоління до покоління, заявили у ЮНЕСКО. Вони включали у себе і такі соціальні ритуали, як співання пісень, розповідання історій і цілу низку жестів, якими піцайоло обмінювалися із відвідувачами своїх закладів у робочих районах Неаполя.

Італія давно заявляла про те, що мистецтво неаполітанських піцайоло – частина унікальної культурної і гастрономічної традиції.

Петицію на підтримку італійської заявки до ЮНЕСКО підписали 2 млн людей.

“Перемога! – написав після заяви ЮНЕСКО міністр сільського господарства Італії Мауріціо Мартіна. – Ще один крок назустріч захисту італійської (культурної) спадщини їжі й вина”.

 

Неаполітанські ж піцайоло відсвяткували новину, роздаючи безкоштовну піцу на вулицях міста. “Після 250 років очікування піца стала нематеріальною спадщиною людства. Вітання Неаполю, вітання!” – заявив місцевий піцайоло Ензо Коччія у коментарі ВВС.

“Ананас-злочинець”

Традиційна неаполітанська піца має дві класичні версії.

Одна із них – “Маргарита”, із томатами, моцарелою, оливковою олією і базиліком, що повторює кольори італійського прапора і названа на честь італійської королеви Маргарити Савойської.

 

Інша – “Марінара”, із томатами, часником, орегано і оливковою олією.

Місцеві жителі при цьому сповідують гостру неприязнь до іноземних інновацій у наповненні піци, зокрема так званої “Гавайської” піци.

“Я думаю – і я сподіваюся – що це стане шансом змусити іноземців зрозуміти, як робиться піца – без “Нутелли” чи ананасів”, – заявив у коментарі Reuters відвідувач одного із неаполітанських ресторанів піци Маттео Мартіно.

Один із користувачів Twitter Алекс Іятоні із міста Бергамо пожартував: “Добре, що ЮНЕСКО визнала піцу культурним надбанням. Але тепер ми маємо внести ананас до переліку злочинів проти людства”.

Традиції під загрозою

Разом із піцайоло у списку Нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, запропонованому у 2003 році як аналог Світовій спадщині ЮНЕСКО, – більш як 350 інших традицій.

Деякі з них доволі відомі – наприклад, іспанський танець фламенко та індонезійська техніка розпису на тканині батік.-http://www.bbc.com/ukrainian/news-42270388

 

У списку вже є кілька кулінарних традицій, зокрема турецька традиція приготування кави і традиція випікання імбирного хліба у північній Хорватії.

Шість позицій у списку ЮНЕСКО визнала такими, що потребують невідкладного захисту – що означає, що вони отримають додаткову підтримку, аби уникнути зникнення.

Серед таких традицій, наприклад, турецька свистяча мова, якою спілкувалися між собою жителі гірських місцевостей, і яка опинилася під загрозою зникнення через поширення мобільних телефонів.

MIXADVERT