Ольга Богомолець: Досвід Ізраїлю є надважливим для України

На запрошення ізраїльської сторони взяла участь в унікальних військово-медичних навчаннях в медичному центрі Галілеі на кордоні з Ліваном. Для кожного медика, особливо з воюючої країни, це — неоціненний досвід.

Мета військово-медичних навчань — підготувати громадян, військових та працівників лікарні до спільних синхронізованих дій на випадок терористичного акту, масового ураження населення або початку військової агресії. Такі навчання надзвичайно важливі, корисні і успішний досвід інших країн потрібно вивчати та наслідувати і в Україні з метою захисту життя і здоров’я наших громадян.

Навчання в Галілеі мали найвищий рівень складності. В ньому були окрім військових були задіяні всі 2500 медпрацівників, які працюють в 69 відділеннях та обслуговують 600.000 населення.

Разом з колегами в рамках військово – медичних навчань ми поетапно відпрацьовували – формування штабу, планову евакуацію офтальмологічного відділення, екстрену евакуацію терапевтичного відділення, вибух кисню, локальну пожежу, масове надходження сотень військових та цивільних поранених, а також розгортання підземного шпиталю.

Поряд з медичними працівниками Галілеі на кожній ключовій точці евакуації чи сортування поранених стояли наглядачі — лікарі з іншої лікарні, які жорстко фіксували всі дії, таймінг і помилки своїх колег, щоб потім разом їх проаналізувати і виправити.

“Підготовка лікарів – до найгіршого. Надання медичної допомоги — найкращої” — таким було цьогорічне гасло навчань.

Сам медичний центр, на базі якого проходили навчання, в мирний час розрахований на 800 ліжок, але у 2000 році в ньому була збудована нова підземна частина, розрахована на 450 ліжок. При потребі в разі загострення бойових дій вона може бути збільшена майже вдвічі.

У 2006 році під час бомбардування Ізраїлю саме завдяки своім підземним відділенням лікарня в Галілеї стала єдиною на півночі країни, яка змогла прийняти за три місяці понад дві тисячі поранених.

Подібні військово-медичні навчання проводяться щорічно, в них задіяний весь персонал — від головного лікаря, професорів і вузькоспеціалізованих лікарів до секретарок, санітарів та прибиральниць.

Кожен має своє місце в системі надання допомоги та свої завдання. Щорічний сценарій розробляється Міністерством оборони Ізраїлю і тримається в таємниці, тож ніхто з персоналу не знає, які саме будуть надані команди.

У 90-х роках до Галілеї приїхали понад 300 лікарів з колишнього Радянського Союзу, більшість з них і зараз працює в цій лікарні.

Незважаючи на близькі військові дії, медики працюють, цінують життя і мир, розбудовують безпеку і підвищують свою професійність та майстерність.

Впевнена, що такий досвід є надважливим для України, для забезпечення збереження життя цивільного населення та наших військових.

Мною досягнуто домовленість з керівництвом про можливість співпраці з Україною і передачі їй унікального досвіду та алгоритмів проведення військово-медичних навчань.

Важливі подробиці читайте в коментарях до фрагменту мого фотозвіту з військово-медичних навчань в медичному центрі Галілеі на ізраїльсько-ліванському кордоні.

Ольга Богомолець

MIXADVERT