Ольга Богомолець: Українців залишать без медичного страхування

Українців залишать без медичного страхування

Закон про обов’язкове медичне страхування найближчим часом прийнятий не буде. Грошей в бюджеті на медицину виділено замало, і тому українцям доведеться і далі платити за всі медичні послуги, ліки та матеріали.

Головна причина гальмування медичного страхування проста – боротьба за прибутки і контроль над грошовими потоками.

Одна група лобістів у парламенті за будь-яку ціну хоче, щоб обов’язкового медичного страхування в Україні не було, натомість Мінздрав забезпечував мінімальні потреби, а багаті користувалися послугами приватних страхових кампаній і приносили їм надприбутки.

Інша група лобістів бореться за збір голосів для створення недержавного медичного страхового фонду з участю акціонерних компаній, куди одні люди будуть сплачувати страхові внески, сподіваючись на порятунок, а інші – отримувати з цього довічні прибутки.

Мета – одна, шляхи досягнення – різні. Але обом групам обов’язкове державне медичне страхування, яке дозволяє збудувати справедливу і доступну систему охорони здоров’я, а не отримати надприбутки – не потрібне.

Чим завершуються такі бізнес ініціативи — відомо. Недержавні структури раптово банкрутують, і люди залишаються без грошей та без послуг.

Обидва сценарії розвитку подій (у випадку, якщо обидві групи домовляться) створять підґрунтя для народження нової олігархічної касти, яка буде заробляти на хворобах і збагачуватися за рахунок здоров’я людей. Або ж вчергове збагатяться вже існуючі олігархи.

Тому я борюся за обов’язкове медичне страхування саме через створення такого страхового фонду, збереження внесків до якого гарантуватиметься державою, а державні, муніципальні та приватні страхові компанії зможуть конкурувати за сервіс в наданні допомоги та зменьшенні захворюваності у людей.

Я наполягала на винесенні до сесійної зали законопроектів по обов’язковому медичному страхуванню, щоб депутати перед усією країною, на очах своїх виборців зробили вибір. Але опоненти і лобісти поки що блокують розгляд у парламенті законопроектів про впровадження обов’язкового державного медичного страхування.

Вони намагаються знайти голоси на підтримку своїх бізнес ідей та формування недержавного страхового фонду. І поки лобісти не будуть впевнені в тому, що голоси на підтримку цієї ідеі є — на голосування закони поставлені не будуть.

Потім колись стане відомо, хто буде його власником. І одразу стане зрозуміло також і хто стояв за так званою “медреформою”, яка сконцентрує в одних руках понад 100 мільярдів гривень, але позбавить людей якісної, доступної і справедливоі медичної допомоги.

Я вчергове звертатимуся до Голови Верховної ради, Прем’єр-міністра України та Президента з вимогою впровадження обов’язкового медичного страхування в нашій державі. Мільйони українців не можуть чекати, поки купка людей вирішує в парламенті свої бізнес-інтереси.

Ми повинні добитися впровадження державної системи обов’язкового медичного страхування та, нарешті, забезпечити для наших громадян високоякісну та безоплатну медицину.

Фонд обов’язкового медичного страхування має бути державним! І на сплачених людьми податках ніхто не має права наживатися. Ми не маємо права допустити народження нового олігархічного клану.

Ольга Богомолець

MIXADVERT