Німецьких політиків обурив запланований виступ Scooter у Криму

 

Гурт Scooter має виступити на музичному фестивалі в анексованому Росією Севастополі. Німецькі політики критикують це рішення. Члени гурту стверджують, що політики в цьому нема.

Разом із такими музичними колективами, як Tangerine Dream, Kraftwerk, Modern Talking, Rammstein, Scorpions та Boney M., Scooter - один із найуспішніших гуртів за історію Німеччини Разом із такими музичними колективами, як Tangerine Dream, Kraftwerk, Modern Talking, Rammstein, Scorpions та Boney M., Scooter – один із найуспішніших гуртів за історію Німеччини

“Незбагненно: гурт збирається виступити саме в Балаклаві, невеличкому містечку на анексованому Росією Кримському півострові”, – так німецький таблоїд Bild сформулював своє нерозуміння щодо запланованого виступу в Криму одного з найвідоміших музичних колективів, який виконує електронну танцювальну музику.

Scooter – єдиний іноземний виконавець у програмі музичного фестивалю ZBFest-2017. Окрім німецького гурту, на афіші вказані російські учасники: співак Діма Билан, гурти “СерьГа”, “Бригада С”, “Градуси”, L’One, “Ленинград”. Фестиваль просто неба “Золота Балка” проведуть 4 і 5 серпня в долині виноградників, розташованій між Балаклавою на південно-західному узбережжі Криму та Севастополем. Виступ Scooter запланований на 4 серпня.

Вісім років за незаконний в’їзд

Нерозуміння популярного німецького таблоїда пов’язане з тим, що Крим, згідно з резолюцією ООН, вважається українською територією, яку протиправно анексувала Росія. Резолюція ООН від 27 березня 2014 року підтверджує територіальну цілісність України та закликає утримуватися від будь-яких дій і контактів, які безпосередньо чи непрямо визнають зміну статусу Криму. Український закон дозволяє іноземцям в’їзд на тимчасово окуповані території зі спеціальним дозволом та тільки з континентальної частини України.

Ребекка Гармс Ребекка Гармс

За даними Bild, яка посилається на менеджмент Scooter, музиканти полетять у серпні до Криму через Москву. Таким чином вони порушать українське законодавство. Німецька газета цитує заступника генерального прокурора України Євгена Єніна, який пояснив, що за таке правопорушення передбачене покарання в вигляді позбавлення волі до восьми років. В Україні триває розслідування щодо іноземців, які нелегально відвідали Крим.

DW.COM

 

Німецька політик Ребекка Гармс (Rebecca Harms), яка представляє в Європарламенті партію “Зелені” і, зокрема, активно захищає права кримських татар, відреагувала на плани Scooter обурено. Гурту, “вочевидь, байдуже, що Крим нелегально захопили російські війська”, заявила Гармс. На її думку, погодившись виступити на півострові, музиканти “стають на бік Путіна”.

Scooter сказав “так”, Левіна подумала б

Музиканти і менеджмент Scooter не очікували критики через ці гастролі. Bild цитує вокаліста Ейч Пі Бакстера (H.P. Baxxter), який запевнив, що вони їдуть до Криму “не для того, аби займатися політикою, а тому що там у них багато прихильників”. Менеджер гурту Єнс Теле (Jens Thele) додав, що ніхто з організаторів поїздки не міг подумати, що це може призвести до політичного конфлікту.

На словах – здивування, на ділі – дещо інше. Фестиваль у Криму не вказаний у переліку літніх виступів Scooter на їхній офіційній Facebook-сторінці. Але фігурує на сайті гурту без уточнення, в якій країні розташована Балаклава. Усі інші закордонні виступи в цьому переліку вказані і з містами, і з країнами, де відбудуться концерти.

Навряд чи музиканти зі Scooter нічого не чули про напружені відносини Росії та України, а також про позицію Заходу щодо анексії півострова. Серед нещодавніх скандалів через статус Криму найгучніший відбувся напередодні “Євробачення” в Києві. Україна заборонила в’їзд російській учасниці Юлії Самойловій, яка виступала в Криму, в’їхавши туди з Росії. Росія у відповідь відмовилася брати участь і транслювати пісенний конкурс.

Левіна на Євробаченні-2017 у Києві Левіна на “Євробаченні-2017” у Києві

Навіть якщо Ейч Пі Бакстер та його менеджер нічого не чули про Юлію Самойлову, вони могли припустити, що їхня спроба видатися аполітичними в політично вкрай напруженому контексті буде непереконливою. Представниця Німеччини на “Євробаченні-2017” Левіна на запитання DW, чи поїхала б вона до Криму на фестиваль, відповіла, що спершу добре подумала б і зважила б усі плюси й мінуси.

“Наївна ілюзія”

53-річний Ейч Пі Бакстер стверджує, що Scooter не змішує культуру та політику. Можливо, він не бажає об’єктивно оцінювати реальність?

Карл-Ґеорґ Велльманн Карл-Ґеорґ Велльманн

Зовнішньополітичний експерт фракції ХДС/ХСС у Бундестазі Карл-Ґеорґ Велльманн (Karl-Georg Wellmann) назвав таке бачення “наївною ілюзією”.

“Гурт створює собі непотрібні складнощі, протиставляючи себе спільній позиції Заходу щодо Криму, – сказав політик в інтерв’ю DW. – Звісно, їхній виступ використають із пропагандистською метою. Музиканти повинні усвідомлювати, що вони таким чином не допомагають ні українцям, ні людям, які мешкають у Криму”.

MIXADVERT

Be the first to comment

Leave a Reply