Росія – загроза для США! – генерал Кларк

Росія залишається більшою загрозою безпеці США, ніж Північна Корея чи «Ісламська держава», оскільки президент Володимир Путін, як і раніше, розглядає світ в умовах «холодної війни».

Про це заявив колишній командувач сил НАТО генерал Веслі Кларк.

Веслі Кларк, американський генерал у відставці, розповідає журналу Newsweek, що натяки президента Дональда Трампа на те, що Сполучені Штати, можливо, не відстоюватимуть основний принцип самооборони НАТО, і його поблажливе ставлення до Путіна «викликають замішання в американців».

Цього року Альянс розгорнув військових у Східній Європі, щоб боротися з уявною російською агресією в регіоні. Країни регіону називають членство в НАТО захистом від Москви, однак Росія заявила, що розширення НАТО – це загроза, яку, можливо, доведеться «усунути».

Росія не сприймає легітимності міжнародних інституцій і на кожному рівні працює, намагаючись підірвати цю легітимність, включно із втручанням у вибори в США
Веслі Кларк

Кларк, який очолював Вищий штаб союзних держав Європи від 1997 до 2000 років каже, що незважаючи на словесну війну президент Трампа з Кім Чен Ином і загрозу ісламістського тероризму, Москва залишається найбільшого загрозою національній безпеці США.

«Росія не сприймає легітимності міжнародних інституцій і на кожному рівні працює, намагаючись підірвати цю легітимність, включно із втручанням у вибори в США», зазначив Кларк в інтерв’ю виданню Newsweek.

«Вони роками втручалися у вибори в інших країнах. Але вони стали такими фахівцями і майстерно використовували сучасні технології, що це, що сталося, нас заскочило і застало з ненацька», – вважає американський генерал у відставці.

Путін бачить світ в умовах «холодної війни»
Веслі Кларк

Питання ймовірного втручання Росії у хід американських президентських виборів у 2016 році розглядаються чотирма окремими установами, у тому числа ФБР та Міністерством юстиції. Останнє очолює спеціальний прокурор Роберт Мюллер, який розглялає можливість змови помічників Трампа з Росією. Трамп вважає розслідування Мюллера «полюванням на відьом» і заперечує будь-які зв’язки між його кампанією і Москвою.

Найновіший член НАТО – Чорногорія – нещодавно зазнала власний інцидент з ймовірним втручанням Росії у вибори. Два громадяни Росії є серед 14 людей, яких судять у Чорногорії за спробу вчинити державний переворот під час парламентських виборів у країні у жовтні 2016 року.

Посадовці у Чорногорії твердять, що група російських і сербських націоналістів планували вдертися до парламенту, вбити прем’єр-міністра Дукановича і встановити в країні проросійський уряд. Кремль відкидає всі звинувачення у причетності до такої змови.

«Путін бачить світ в умовах «холодної війни», немов би Росії потрібні східноєвропейські країни-сателіти, щоб протиставитися Китаю в будь-який необхідний момент. Але, чому не просто побудувати модерну економіку в Росії, співпрацювати із Заходом і відтак користатися відносинами з Китаєм, замість протиставитись йому?», – запитує Веслі Кларк в інтерв’ю журналу Newsweek.

MIXADVERT