Угорщина вимагає перегляду угоди про асоціацію між ЄС і Україною

Через український закон про освіту Угорщина вирішила ініціювати перегляд угоди про асоціацію між ЄС та Україною. На думку угорського уряду, закон обмежує права нацменшин в Україні.

Петер Сіярто вважає, що угоду про асоціацію між ЄС і Україною треба переглянути Петер Сіярто вважає, що угоду про асоціацію між ЄС і Україною треба переглянути

Угорщина має намір звернутись до Європейського Союзу з пропозицією переглянути угоду про асоціацію з Україною у зв’язку із ухваленим Верховною Радою України та підписаним президентом країни Петром Порошенком новим законом “Про освіту”. На думку уряду Угорщини, новий освітній закон в Україні обмежить права національних меншин, які проживають і навчаються в країні.

DW.COM

Як заявив у понеділок, 9 жовтня, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто, український “освітній закон порушує угоду про асоціацію, яку уклали ЄС та Україна, тому наступного понеділка на зустрічі міністрів закордонних справ (ЄС. – Ред.) я запропоную перегляд угоди про асоціацію”.

На його думку, збільшення міжнародного тиску є єдиним шляхом для того, щоб Київ змінив освітній закон, який зачіпає права близько 150 тисяч етнічних угорців, що проживають в Україні, а також інших етнічних груп, зокрема, росіян, румунів та молдован. На переконання Сіярто, новий освітній закон створює гірші умови для навчання етнічних меншин в Україні, ніж ті, що були за часів Радянського Союзу, інформує AP.

Нагадаємо, підписаний Петром Порошенком 25 вересня закон “Про освіту”, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова. Цей документ викликав гостру критику з боку Болгарії, Угорщини, Греції та Румунії, які поскаржилися на Київ до Ради Європи і ОБСЄ, оскільки, на думку цих країн, закон може торкнутися прав меншин, які проживають в Україні, на здобуття освіти рідною мовою.

12 жовтня термінові дебати щодо українського закону про освіту проведе Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ).

MIXADVERT