Росія відкрила новий фронт проти НАТО

Представники Північноатлантичного союзу повідомляють, що Росія відкрила новий фронт у протистоянні з Альянсом – приватні мобільні телефони військовослужбовців. В експертів немає сумніву, метою цих заходів є здобути необхідну інформацію і залякувати військових, пише видання The Wall Street Journal.

Міністерство оборони Росії не відповіло на запитання в цій справі, а російські офіційні особи взагалі заперечують проведення таких атак.

Проте американські та західні офіційні особи не мають щодо цього сумніву. Вони, серед іншого, вказують, що ці заходи координуються на державному рівні, для них використовується модерна електронна розвідувальна техніка, до якої переважно не мають доступу цивільні.

Російська кампанія скерована, серед іншого, проти військовослужбовців НАТО, розташованих у Польщі і Балтії. Про це заявив командувач бази НАТО в Польщі підполковник американської армії Кристофер Лоро. Невідомий хакер намагався подолати другий рівень захисту у його IP адресі. Невідомі особи, користуючись системою GPS, пробували також встановити точне місце перебування військовслужбовця.

Західні експерти з кіберрозвідки кажуть, що Росія збирає інформацію, використовуючи для цього дрони, про кількість військ НАТО, розташування баз і особисті дані солдатів. Хоча Альянс свідомий цих дій з російського боку, зламані мобільні телефони все ж таки можуть у певних ситуаціях сповільнити реакцію командирів у разі несподіваних дій противника або надіслати фальшиву інформацію. Врешті, такий телефон, якщо буде внесений у командний пункт, може бути використаний для збору і передачі таємної інформації. Іншим способом електронного втручання може бути завантаження або усунення з персонального телефона важливої інформації. Таке сталося недавно з естонськими солдатаими, які з того часу усувають з тефонів картки SIM і користуються Інтернетом лише у дозволених місцях.

Як заявив співробітник Chatham House, кампанія непокоєння і залякуючих дій з боку росіян набрала останнім часом безпрецедентних масштабів.-https://ukrainian.voanews.com/a/russia-against-nato-cyberwar/4058025.html

Балтійські країни – Естонія, Латвія і Литва – вже раніше зазнавали кібератак, у відповідальності за які вони звинувачували сусідню Росію. Американські офіційні особи висловлюють думку, що ці атаки більшою мірою непокоять, ніж становлять реальну загрозу безпеці.

MIXADVERT