К.Бриль: Висновки заходу «Врожай-2017». Добре слово про “антирейдерів”

Найголовніше, аби з року в рік робочі групи заходу «Врожай» не документували одні й ті самі порушення, тоді як хтось міг уникнути відповідальності. Не важливо чиї це недопрацювання. Якщо питання наведення ладу із земельними питаннями вже підняте на високий рівень – ми маємо показати результат!

Головними індикаторами ефективності проведення заходу «Врожай-2017» є сума додаткових надходжень до бюджетів; кількість легалізованих робочих місць; кількість зареєстрованих правочинів (договорів оренди землі, права власності, інших), а також кількість виявлених та усунених порушень.
В поточному році в рамках заходу «Врожай-2017» було обстежено 2 мільйони 34 тисячі га з 2,100 млн. гектар сільгоспугідь, що підлягали моніторингу. Що загалом становить 97%. Висновки робочих груп наступні: 93% використовується згідно документів; 5% – не використовується; 2% – використовуються без документів.
Завдяки активній роботі, до оподаткування земельних ділянок додатково залучено: 1 892,7 га – за рахунок реєстрації 83 договорів оренди державної форми власності; 891,7 га – за рахунок укладання 5 додаткових угод до діючих договорів оренди державної форми власності; 7 730,3 га – за рахунок реєстрації 1 438 договорів оренди земельних паїв з громадянами. В підсумку чого річні додаткові надходження до місцевих бюджетів склали: 2,9 мільйона гривень – від плати за землю та 2,9 9 мільйона гривень – єдиний податок четвертої групи.

Окремої уваги заслуговує і організація роботи, щодо виявлення безхазяйних посівів сільгоспкультур. За матеріалами прокуратури та Нацполіції Запорізької області в рамках кримінального провадження до органів ДФС надійшов 41 матеріал, щодо виявлення безхазяйних посівів. Зокрема, були виявлені та реалізовані 7 фактів безхазяйних посівів на 453,6 тисячі гривень; по 23 відпрацьованим матеріалам статус безхазяйних посівів не підтвердився у зв’язку з встановленням осіб, які самовільно зайняли земельні ділянки та в підсумку відшкодували завдану шкоду державі; по 1 матеріалу врожай соняшника, що буде зібрано з земельних ділянок загальною площею 69 гектар, буде переданий в раціоналізацію (очікувана сума надходжень від реалізації – 62,9 тисяч гривень) ще по 10 матеріалам органами ДФС спільно з правоохоронцями проводиться робота, щодо підтвердження відсутності власників посівів сільгоспкультур.
Дуже важливий нюанс, що за ініціативою Уряду та на підставі розпорядження Голови Запорізької обласної державної адміністрації було створено регіональний оперативний штаб із протидії протиправному поглинанню та силовому захопленню сільськогосподарських підприємств.

З метою забезпечення ефективного реагування та комплексного підходу до проблеми, до складу антирейдерського штабу залучені представники, органів прокуратури, поліції, Служби Безпеки України, територіальних управлінь юстиції, провідних аграрних організацій та об’єднань Запорізької області. Тож, завдяки активній роботі антирейдерів наш регіон не має таких жахливих та масових прикладів захоплення врожаю у місцевих фермерів.

Голова Запорізької ОДА

Костянтин Бриль

MIXADVERT

Be the first to comment

Leave a Reply