Захистимо колег-журналістів!

Захистимо колег-журналістів!
До Запорізької обласної організації НСЖУ звернулися за захистом і допомогою наші колеги, ветерани журналістики Анатолій та Ірина Бабій. Анатолій Бабій багато років працював в провідних запорізьких газетах – «МИГ» та «Запорозька Січ». Ірина Бабій впродовж довгого часу редагувала газету «Електометалург». Вони завжди були людьми з активною життєвою позицією, бойовими журналістами.
Такими і залишилися. Тому, переїхавши після виходу на пенсію до рідного села Ірини – Воскресенки Пологівського району, Ірина та Анатолій не змогли спокійно спостерігати, як росте на території місцевої школи сміттєзвалище, вирубуються дерева в сільському парку, гине від сміття річка. Почали турбувати місцеву владу, пропонували навіть суботник провести, зверталися до екологічної інспекції, натомість – байдужість влади і погрози молодиків, які на околиці парку влаштовували за столиком пиятки та скандали, заважаючи селянам спокійно жити. Не реагували на звернення і органи правопорядку. Натомість, на адресу журналістів почали надходити погрози за їхню активну громадянську позицію.
А після звернення журналістів до райдержадміністрації з проханням втрутитися в ситуацію, невідомі молодики в центрі села, серед білого дня, жорстоко побили Анатолія Бабія та ще й пригрозили, щоб сидів тихо, бо буде погано і йому, і дружині. Ще й хату спалять. Поліція заяву прийняла, зняли побої. А от як будуть розгортатись події далі? Чи знову не спустять все «на тормозах», як було до цього?
Запорізька обласна організація НСЖУ звернулася до начальника ДУ НУ в Запорізькій області О.Золотоноші та до голови Запорізької ОДА К.Бриля з проханням взяти ситуацію під контроль і забезпечити розслідування справи про побиття журналіста у законному руслі та покарати винних у тому, що відбулося і продовжує відбуватись з порушенням екологічного законодавства та правопорядку у Воскресенській об’єднаній територіальній громаді Пологівського району.
В свою чергу, ми будемо слідкувати за розвитком подій та інформувати про це громадськість області.


Начальнику ДУ Національної поліції
в Запорізькій області
Золотоноші О.В.
Голові Запорізької облдержадміністрації
Брилю К.І.
Звернення
Шановні Олеже Вікторовичу та Костянтине Івановичу!
Звертаємося до вас з приводу жорстокого побиття члена НСЖУ, ветерана журналістики Бабія Анатолія Семеновича, який нині мешкає в селі Воскресенка Пологівського району. Цей хуліганський вчинок групи молодиків проти журналіста став, по суті, апофеозом ненормальної ситуації, яка склалася в селі за цілковитої байдужості та потурання порушенню закону місцевої влади – голови територіальної громади М.Гузенка, депутатів сільської ради, екологічної служби району та нерішучої позиції місцевих (Національної поліції, прокуратури) та голови Пологівської РДА А.Крупського.
Всім в селі відомо, що вже кілька років поспіль подружжя відомих в області журналістів Анатолія та Ірини Бабій, які, вийшовши на пенсію, повернулися із Запоріжжя до малої батьківщини, веде боротьбу з порушенням всіх екологічних норм на території села. На жаль, ці порушення видно неозброєним оком – просто на подвір’ї місцевої школи роками накопичується величезне сміттєзвалище. засипається сміттям берег річки, пляшками і битим склом до краю захламлена і сама річка.
Журналісти – люди з активною громадянською позицією, неодноразово зверталися і до влади території, і до районних екологів з проханням навести порядок, пропонували організувати суботник по прибиранню території і самі готові були його провести. Натомість на своє звернення отримали від районного еколога відписку, що сміття з території школи прибране (а воно звідти нікуди не ділося і продовжує накопичуватись). А голова громади М. Гузенко на запитання журналістки Ірини Бабій, як же можна жити на землі, в селі, і так ставитись до природи, адже громада повинна бути господарем на території, тепер є для цього всі можливості, поблажливо відмахнувся, заявивши демагогічно: «Просто ви не любите село!» Але ж любити село – це якраз і значить – дбати про його порядок, берегти оточуюче середовище.
Дедалі – більше. Журналісти почали відчувати практично неприкриту ворожнечу: чого, мовляв, всюди лізете, в їх бік лунали погрози. Краще їдьте звідси, бо будете мати неприємності.
Новий виток конфлікту між журналістами – захисниками екології та особами невизначеного роду занять, яким чомусь потурає місцева влада, додала ситуація з місцевим парком. Колись його висаджували на суботниках всім селом, тепер він потерпає від любителів «відпочинку» на природі Замість того, щоб навести порядок, на його околиці, одразу за садибами селян, керівництво сільської громади встановило столик та лавочки, на яких тепер цілодобово всі, кому заманеться, «проводять» вільний час, а точніше – пиячать і порушують громадський порядок, гублять природу. Скандали, бійки, галас стали справжнім прокляттям для мешканців цілої вулиці. Вони звернулися до журналістів: «Давайте щось робити!»
Та на всі скарги селян і журналістів – повна байдужість місцевої влади і працівників Національної поліції. Паркові дерева вирубаються на шашлики, закидається річку сміттям і порожніми пляшками річка Натомість, замість того, щоб навести лад, сільська рада приймає рішення узаконити це місце як зону відпочинку. Безумовно, місце відпочинку у парку – справа потрібна. Але ж воно повинне бути обладнане з дотриманням всіх правових та екологічних норм, і порядок тут повинен бути відповідний. Це ж, власне, і є один з обов’язків Воскресенської об’єднаної територіальної громади. А інакше, чого тоді варта реформа місцевого самоврядування?
Не втрачаючи надію змінити ситуацію на краще, небайдужі журналісти Анатолій та Ірина Бабій звернулися до заступника начальника ДУ НП в Запорізькій області П. Логвиненка. Він їх запевнив, що тепер, мовляв, в Пологівському районі – новий керівник Я.Гелетій, він розбереться. Однак, і новий керівник в ситуацію а втрутився. Після кількох невдалих спроб потрапити до нього на прийом, журналісти звернулися до голови Пологівської РДА А.Крупського, як до гаранта правопорядку та законності на території. Засідали, слухали, дійшли висновку, що примусити депутатів відмінити своє рішення і закрити зону відпочинку вони не можуть. Але ж примусити на законних підставах навести порядок, дотримуватись екологічного законодавства на території – хіба не це є одним із завдань влади? І важелі для того є. Пообіцяли розібратися.
А поки розбиралися, журналіста Анатолія Бабія серед білого дня жорстоко побили в центрі села невідомі молодики, при цьому відверто виказали йому, за що. – Щоб не їздив журналіст нікуди, не жалівся, сидів мовчки, бо буде гірше і йому, і дружині, та ще, мовляв, і хату спалимо!
Заяву про побиття Національна поліція прийняла, протокол складений, побої знято. Що далі? Журналісти мають гіркий досвід спілкування і з органами влади, і з органами правопорядку. Тому звернулися за допомогою та захистом до Запорізької обласної організації НСЖУ,ветеранами якої вони являються.
Запорізька ж обласна організація НСЖУ, в свою чергу, звертається до вас, шановні керівники і гаранти законності та правопорядку на території області з проханням ввести ситуацію в законне русло, взяти її під свій контроль. Це стосується і розслідування факту побиття та погроз журналістам, і порушень екологічного законодавства та правопорядку на території Воскресенської територіальної громади та оцінки позиції і дій органів місцевої влади і місцевої поліції.
Ми ж будемо слідкувати за ситуацією та інформувати громадськість області про розвиток подій.
Сподіваємося на ваше розуміння і підтримку.
З повагою
Запорізької обласної
організації НСЖУ Кузьменко Н.І.

MIXADVERT

Be the first to comment

Leave a Reply