Майже 80% українців вважають, що українська має бути головною мовою на ТБ

Українці вважають, що українська мова має бути основною на телебаченні. Фото: Український інтерес/Владислав Недашківський

Близько 80% українців вважають, що саме українська мова має бути основною у теле- та радіоетері. Про це свідчать результати соціологічного опитування КМІС, яке провели на замовлення Національної ради з питань телебачення та радіомовлення.

На запитання “якою мовою повинні здійснювати мовлення телеканали та радіостанції” 23,6% респондентів відповіли, що лише українською. 52,8% українців вважають, що на радіо та телебаченні мають лунати й українська, й російська мови, але солов’їна має бути основаною. 14,8% впевнені, що російська мова має бути головною в етерах.

Цікаво, що 58,7% українців підтримують політику зростання кількості україномовного продукту. І тільки 22,1% не згодні з цим.

Загалом, українці вважають, що мовні квоти позитивно вплинули на нашу культуру. Зокрема, половина помітила покращення української музичної індустрії. Ще третина людей каже, що кращими стали передачі на телеканалах.

Опитування проводилося з 17 травня до 7 червня 2019 року у 110 населених пунктах усіх областей України, окрім анексованого Криму та непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей. Загалом було опитано 2021 респондент віком від 18 років.

Раніше у Нацраді казали, що середній показник присутності української мови на вітчизняному телебаченні досяг рекордних 92%. Майже всі новинарні випуски – україномовні, а популярні журналісти ведуть передачі державною.

Такі високі показники, на думку члена Національної ради Сергія Костинського, використання української мови не були б можливими без впровадження мовних квот два роки тому. Цікаво, що квоти передбачають не менше 75% україномовного етеру. Але показник перевищив очікування можновладців.

Черговий спеціальний випуск загальнодержавної газети “Український інтерес” присвячений українській мові. Що таке Рідна мова, як стати українськомовним, а також інтерв’ю, есеї, аналітика та мовні дослідження – 32 сторінки, на яких кожний зможе відкрити для себе український інтерес.

MIXADVERT