МУЗЕЙ ХРЕСТА. У ПОШУКАХ СИМВОЛІВ

Є на Дніпропетровщині, неподалік від всесвітньовідомої Петриківки, на козацькому хуторі «Галушківка» у селі Гречаному, невеличкий, але незвичайний музей. Музей Хреста. Сотні його експонатів показують Україну.  Музей молодий, незабаром йому виповниться 6 років, але його загальні фонди вже перетнули межу в 6 000 артефактів: хрестики натільні і хрести нагрудні, обереги і прикраси. Те, що впродовж віків символізувало дух нації.

Свого часу місту Дніпро пощастило: міський голова Борис Філатов започаткував програму «Культурна столиця». Програма амбітна, і спочатку сприймалася із великим скепсисом. Але вже перші її акції стали резонансом не тільки для міста, але і для всієї країни. Мало того: програма почала виділяти гранти для різних проектів – виставкових і розважальних, просвітницьких і мистецьких. Кілька таких грантів отримав і музей Хреста, і за три роки в межах грантових проектів здійснив 18 виставок – Софія Київська і Переяслав, Хортиця і Полтава, Черкаси і Київщина, Харківщина й Полтавщина. А ще – Дніпро й Дніпропетровщина. Один музей. 18 виставок.

Під День міста у поточному році, 12 вересня, буде здійснено своєрідний рекорд – дві виставки одночасно. Буде презентовано два регіони – Схід і Надпоріжжя (Дніпро й Дніпропетровщина). Сукупно – під 2000 експонатів.

Ми маємо вчитися ставленню до своєї історії бодай у єврейського народу. Не тільки плекати сум про давні поразки, але й пишатися перемогами. І нагадувати про них, навіть якщо це топчеться по чиїхось мозолях. Незважаючи ні нащо. Та ж Європа під знаком хреста йшла на Схід до Гробу Господнього. При цьому змінюючись. Так і ми. І за часів Русі, і разом з Литвою, і самотужки майже проти всіх – йшли до перемоги, зберігаючи себе. І про це потрібно нагадувати, пам’ятаючи про ціну.

12 версеня. Музей українського живопису. Місто Дніпро. 15 година.

Медійники полюбляють цифри. Отже. Надпоріжжя – 1169 експонатів. Схід – 793 експонати (Донеччина – 410, Луганщина – 383).

Наші рекорди на момент відкриття:

5 виставок одночасно – 4296 експонати. З них у Дніпрі – 4 виставки одночасно, з 3058 експонатами.

Один музей. Завдяки підтримці потужної міської програми.

Звісно, можна зробити більше. Майже два роки тому міській владі було запропоновано створити на базі Музею Хреста великий етнографічний музей. При цьому місто б отримало і колекцію хрестів, і колекцію дукачів. Доки що затишшя. Побачимо, що буде далі. Для розуміння масштабів – ласкаво просимо до Музею українського живопису.

MIXADVERT